2011. december 16., péntek

Birsalmás sütemény

Nagyon szép birsalmáink lettek az idén, de sajnos kezdtek romlani. Birsalma sajtot most nem csináltunk, de süteményt már kétszer is. Egyszer köles és zabliszt keverékéből való tésztával, egyszer a hagyományosabb formát követve, de azért csempésztem bele teljes kiőrlésű lisztet. :) Most ez utóbbit írom le.

Hozzávalók:
15 dkg tk liszt
15 dkg fehér liszt
1 dl olivaolaj
1,5 dl víz
2-3 ek méz
1/2 cs foszfátmentes borkősütőpor
1 csipet só

4 nagyobb birsalma
2-3 ek gyümölcscukor/nyírfacukor
pár csepp citrom

1 csomag vaníliapuding (vagy)
1/2 l növényi tej
2 ek gyümölcscukor/nyírfacukor/sztívia

A birsalmát megpucoljuk, felkockázzuk, és a tepsi alján elosztjuk. Megszórjuk gyümölcscukorral. A citrom levét rácsepegtetjük egyenletesen.
A vízben elkeverjük a mézet. A lisztekhez adjuk a sütőport, a sót, és hozzá dolgozzuk az olajat. A végén belekeverjük a mézes vizet, és alaposan átgyúrjuk a tésztát. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és eligazítjuk a birsalma tetején.
Kb. 40 perc alatt megsül 190 C-os sütőben.

Amíg sül, elkészítjük a vanília pudingot. A fenti hivatkozáson a keményítős változat található meg, azzal is tökéletes.
A vanília pudingot összekeverjük az édesítő szerrel, és pár kanál hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a pudinghoz, majd pár perc alatt sűrűre főzzük.

Amikor a sütemény kisült, egy tálcára kifordítjuk, majd a tetejére öntjük a pudingot. 
Kihűtjük, és azután fogyasztjuk.

Persze puding nélkül is fogyasztható, de azzal kicsit jobban csúszik alá mindenkinek. :)


Nincsenek megjegyzések: