2011. december 1., csütörtök

Sütőtökös kenyér

Múlt hét végén valahogy nem ment a sütőtök. Egy kis darabot rakosgattam a hűtőben jobbra-balra, miközben azon agyaltam, másnap reggel, ha kihűlnek az ételek hogyan fogom tudni bepakolni minél egyszerűbben. Csak, hogy reggel ne szaladni kelljen a vonathoz. Elég legyen kocogni. ;)
Akkor jutott eszembe, hogy valakinél láttam sütőtökös kenyeret. Egyel több hely! A két nagy kanálnyi mennyiség máris a sütőformában landolt.
Valószínűleg szebb kenyér lett volna, ha a sütőben készül. Kicsit több élesztőt tettem bele a szokásosnál, de nem kell, túlkelt. Sajnos a kenyérsütő teteje gátat vetett a terjeszkedési szándékainak.
A kép nem adja vissza, de enyhén narancsos beütésűek lettek a szeletek. Érdekesen mutat. Hogy az ízét teljesen kihozza, nagyobb mennyiséget kellene beletenni, de akkor ragacsosabb bélzetű lesz az eredmény. Ez így pont jó volt.

Hozzávalók:
30 dkg liszt tk liszt
30 dkg finom liszt
3,4 dl víz
2 nagy kanál sütőtök
2 ek olivalaj
magok
1 tk só
1 tk méz
1 dkg élesztő

A víz mennyiségét befolyásolhatja a liszt és a sütőtök vizessége is. Előfordulhat, hogy kevesebb is elég.
Kenyérsütő gépbe egyszerűen belerakjuk a hozzávalókat úgy, hogy felülre a száraz hozzávalókba kerüljön az élesztő - főleg késleltetett indításnál.
Ha kézzel dagasztunk akkor az élesztőt a vízbe kevert mézben felfuttatjuk, és úgy gyúrjuk össze a tészta hozzávalóival. Bő fél órát kelhet, és kikent tepsiben 200 C-on egy óra alatt süthető meg.

2 megjegyzés:

Dulmina írta...

Nálam is kenyérben szokott landolni a sült tök, ha nem annyira ízletes, hogy jóízűen elfogyasszuk magában. Ugyanúgy jót tesz a kelt tészta állagának, mint a krumpli.

Bridge írta...

Mint a krumpli, valóban. :)