2015. július 21., kedd

7. blogszületésnap és kovászos uborka

2008. július 16.-án volt az első bejegyzés, most néztem. És talán az első év, hogy a dátumforduló előtt eszembe jutott a dolog, de csak azért, mert visszanéztem néhány oldalt. Valamit kerestem.
Bejegyeztem ezt a két sort még akkor, azután úgy ahogy van el is feledkeztem róla. Múlt héten Nagyúton tanyáztunk, történt velünk egy csomó érdekes dolog, ugyan 3 nap is bekapcsoltam a gépet, de keveset és teljesen másra fordítottam az időt.
Ábel szempontjából merő izgalom volt a hét, bálázni ment a Papával, felült a kombájnra, felmentünk Mátraházára, és ami a legfontosabb, némelyik kismacska időnként megadta magát, és hagyta, hogy megfogja, meggyömöszölje, simogassa... A kis vörössel órákig eljátszott volna úgy, hogy belerakta a nagy ládába, bemászott utána, és ott simogatta, illetve magyarázott neki.
Anya sem unatkozott ezalatt. Tekerte a biciklit a traktor, meg a kombájn után, hogy a visszafelé legyen aki hozza a kis uraságot, főzőcskézett, szedett-tett-vett ezt azt, öregezett, nagyinak a szülinapjára tortát sütött, összességében semmi komolyabbat nem alkotott, csak bosszankodott estére, hogy elszaladt az idő, és semmi nyoma, aztán a gyerekkel együtt mély álomba zuhant altatás közben. :) 


Mindezek ellenére valahogy feltöltött. Az aratást nézni mindig különlegesen elégedett érzés, olyan megnyugtató. Pedig zúg a gép, száll a por, éget a nap, és ennek ellenére mosolyogsz. Még azok is, akik a gépen állva zsákolnak, ha épp a kis kombájnról van szó.
Azután majd jön a nagy tengerimalac (bálázó a Férj szóhasználatában) megeszi a füvet, és kijön a kompakt csomag. :) 

És míg ez történik a melegben kovászolódik az uborka. Nem törődve semmivel vígan opálosodik a vize, erősödik a szaga, míglen megérik, hogy a munkások jóízűen megegyék az ebédhez.
Az eltevése egyszerű, mint a faék. Vizet forralsz, és langyosra hűtöd. Uborkákat tisztítasz a rárakódott piszoktól, esetleg ha bonyolítani szeretnéd, tormát is pucolsz. Öreg kaprot gyűrsz a nagy üveg aljára, rárakod az uborkákat kb. kétharmadig, ha túl nagyok, bevagdosod őket. A langyos vízbe másfél kanál kősót keversz. Az uborkák tetejére megy két vékony szelet torma, némi kapor, majd rá a víz. A tetejére vékony tüllbe (nekem Csepelen csak csipketerítőm volt, az is megfelelt) keverve teljes őrlésű kenyér darab. Állítólag az öreg krumpli is jó, de még sosem próbáltam. Végül lefedjük egy kistányérral, és meleg helyen 4-5 napig érleljük.

Tudom, hogy jobb az üveg, de az sem volt, csak sok uborka.

Még a sima kovászos káposzta csiklandozza a gondolataimat, és Mijemaja kaukázusi kovászos káposztája, de azok már biztosan augusztusra maradnak...

2015. július 12., vasárnap

Elcukrozott piros limonádé :)

Mikor az ilyen melegben az ember nyelve is kilóg, és még a gyerek is önmagától marad árnyékban, a maradék gondolatok között málna és citromfagyi villan fel, hűs tengervíz, meg a nagy diófa árnyéka. No itt egyik sem volt, csak unatkozó kölyök, lihegő anya, leeresztett redőnyök melletti 27,5 C fok a földszinten, fel meg nem mertünk... Gyors segítség egy kis jeges gyümölcskoktél volt. 

Persze a lentiek szabadon variálhatók ízlés szerint. Inkább ötletadók, mint receptek.
Ha nem akarunk sokat pancsolni, érdemes előre kicsavarni egy decinyi citrom és lime levet, azután beleönteni egy jégkockatartóba és betenni a mélyhűtőbe. Amikor szükségünk van rá, csak elővesszük belőle néhány kockát, és pár perc alatt készen van egy kis frissesség. Ráadásul csak némileg hűti le a folyadékunkat, ami azért valljunk be nem jó túlzásba vinni.
Amikor őszibarack szezon van, és viszonylag olcsón jutunk hozzá, szoktunk befőttnek eltenni de csak a saját levében. Télen barackkrémleveshez, vagy ilyenkor nagyon alkalmas felbontani egy üveggel és összeturmixolva gyümölcslének használni. Semmiféle bolti nem vetekszik vele. 

Férj fotózott, megjegyzett, és fenyegetett: megjegyzésben jól leírja, hogy sok cukrot használok. :)
Tény, hogy az övé édesebb lett, mint az enyém, de most-már tudom, hogy elég egy kávéskanálnyi gyümölcscukor is a 3 decis poharába.

Két 3 dl-es pohárba került a következő:

Piros gyümölcsös limonádéhoz:
fél pohár fagyasztott bogyós gyümölcs, esetleg meggy
4 dl 100%-os gyümölcslé (nálunk almás meggy)
1/2 lime leve és húsa
1/2 citrom leve és húsa
2 kk gyümölcscukor (elhagyható)
2-4 kocka jég
kevés víz
mentalevél

Lime-os limonádéhoz:
1 citrom leve
1 lime leve
1 tk gyümölcscukor
mentalevél
leheletnyi só








Citrusos változathoz:
6 nagy narancs leve vagy 4 dl 100%-os gyümölcslé
1/2 lime leve és húsa
1/2 citrom leve és húsa
2 kk gyümölcscukor (elhagyható)
2-4 kocka jég
kevés víz
díszítéshez 2 karika lime

Őszibarackos változat:
4 nagy őszibarack összeturmixolva vagy befőtt
1/2 lime leve és húsa (elhagyható)
1/2 citrom leve és húsa
2 kk gyümölcscukor (elhagyható)
2-4 kocka jég
kevés víz

2015. július 7., kedd

Rántott cukkini sütőben sütve, avagy a sült "hóember cukkiníni"

Pár napja tepsiben "rántottam" ki cukkinit - vagy ahogy a fiam hívja cukkiníni. Egyrészt az olajban sütésnek a szagát sem bírom, másrészt nem érdemes teljes kiőrlésű tésztafélét olajban sütni, mert jóval több olajat felszív, és csak cuppog, így pedig viszonylag kevés zsiradékkal hasonlóan finomra sül.
Cukkini dömping van, Anyáéknál rengeteg terem, így elkezdtem nézegetni az Ínyesmester éléstárát, meg hasonlóan emelkedett olvasmányokat az ügyben. :) Lehet, hogy a végén teszek el üvegben rántani való cukkinit is sós lében, illetve sima tököt lereszelve, mert Ábel nagyfogyasztó. Tudom, hogy a legegyszerűbb berakni a mélyhűtőbe, de itt csak kis rekeszeim vannak, kevés dolog fér bele. A mirelitet meg nem szeretem megvenni, mert silány a minősége, ha jó vizes tejfölös tököt akarnék a gyereknek, akkor megtenné, de neki egészen máshogyan készítem mindig frissből, szinte minimális vizet kap pluszban.

A panír nálam most tojásos volt, mert el szerettem volna használni a hűtőből, de vegánok a tojást helyettesítsék egy kis sárgaborsóliszt és víz keverékével.
A lisztes tányérba teljes kiőrlésű búzaliszt került, aztán a tojás, és teljes őrlésű zsemlemorzsa volt a harmadikban némi szezámmaggal elkeverve. Aztán a menetét már mindenki tudja, lassan még a fiam is, aki nagyban segédkezett, bár némelyiknél a lisztben forgatás szerinte csak az egyik oldalra vonatkozott, és gyorsan áthajította a tojásba, aztán nem győztem visszatenni. :)
Spórolósan használtuk ugyan a tojást, két nagy tepsihez 2,5 darab fogyott el, meg egy tálka liszt, illetve fél csomag morzsa.
A legjobban neki a "hóemberek" tetszettek, mert volt egy olyan cukkinink, aminek az oldalához nőtt a fia is, így érdekes formájú szeleteket kaptunk, amit előtte besóztam, és kicsit vártam, hogy megadja magát.
Egy tepsit azután kibéleltem zsírpapírral, megkentem kicsit vastagabban - de nem tocsogott - kókuszzsírral és arra helyeztem a cukkiniket. Bő fél óráig sült, de félidőben, mikor az alsó része már megpirult, megfordítottam őket.

Borsós barna rizzsel fogyasztottuk, és uborkasalátával. Ez utóbbit mindig kevés sóval, gyümölcscukorral és citrom levével készítem, hogy az ecet kimaradjon. Legalább olyan finom, mint az ecetes változat, csak sokkal egészségesebb. A barna rizs együtt főtt két és félszeres vízben 50 percig kevés sóval a borsóval úgy, hogy a vége felé, mikor már a rizs kezdett hízni, néhányszor átkevertem. Kevés a baj vele, és finom.


2015. június 30., kedd

Karobos-meggyes muffin

Volt meggyem, és sütit akartam sütni. Hát ez lett belőle. A gyereknek, de nekem is nagyon ízlett. Arányaiban a hajdinás piskótából indultam ki, gondoltam, ha az piskóta állagú lesz annyi folyadékkal, ennél is csak fog működni. Működött is, csak naivan mindig azt hiszem, hogy a negyven éves sütőm majd felül is úgy süt, mint alul... hiába a cserép az aljában, meg mindenféle praktika, így kicsit némelyik alja karamellesebb lett.
Annyi változtatás még, hogy legközelebb merem a teljesőrlésű lisztet teljesen hajdinára cserélni, akkor csak zab és hajdina lesz benne.
Mivel csak Nagyúton van muffinsütő formám, kissé csálék lettek a sütemények, de azért valahogy túl lehet élni. :)

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
15 dkg hajdinaliszt
5 dkg tk liszt
10 dkg eritrit
10 dkg darált dió
2 ek karob
1 cs sütőpor
1 csipet vaníliapor
5 dl növényi tej
50 ml olivaolaj

1 kis tál meggy kimagozva

A sütőt bemelegítjük, a muffin papírokat előkészítjük.
A száraz összetevőket összekeverjük, majd beletesszük a tejet és az olajat is. Egyenletesen elkeverjük, a végén hozzáadjuk a meggyet is. Muffinpapírokba adagoljuk, és közepes hőfokon bő fél órát sütjük.

2015. június 18., csütörtök

Töltött tök

Otthon a kert ontja a zsenge tököket, nő a répa, zöldül a petrezselyem, nő a hagyma, megöregedett a kapor... A rukkola saláta leveleit Apa akkorára nevelte, hogy először nem akartam hinni a szememnek... és az íze?! Vetekszik egy szál tormával egy levél. :)
Nagyon szeretem ezt az időszakot, mert bár piacra járni roppant izgalmas, de akinek a pénztárcája nincs kitömve annak részben nézelődésre való, és jól meggondolni, mit tesz a kosarába/banyatankjába. 
A kiskerti növényekkel való bajlódás pedig nem is olyan vészes. Amikor egészen kicsik, és van egy gazosabb időszak, az munkásabb, keservesebb, de azután már akár kikapcsolódásnak is jó egy dolgosabb nap után. Főleg annak, aki szellemi munkát végez. Csak látszólag pihentető munka után hazajönni, és leülni a gép elé zombi fejjel nyomkodni, ez teljesen kimeríti a szervezetet, szó szerint butít, míg egy kerti kapirgálás helyreránt. Ugyan erőt kell vennie magán, de azután mintha kicserélték volna.
Visszatérve a termésre és a tegnapi ebédünkre, sokat tipródtam, mit kellene kezdeni ennyi tökkel, főzeléket már ettünk, így jöhetett a töltött tök. Volt otthon még maradék héjában főtt krumpli, de akár főtt barna rizs, vagy köles is lehetett volna az alap. A hugom, és az anyósom szerint az utóbbi idők jobb kajái közül való, akár minden héten jöhet. A hugom meg azon is örvendezett, hogy ő maga is el tudja készíteni, miután kénytelen volt összerakni az egészet, míg én Ábelt altattam.

Hozzávalók:
Alap:
4 zsenge főzni való tök

Töltelék:
8-10 szem közepes főtt burgonya
10 dkg napraforgó mag
1 kis fej lilahagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
5 dkg növényi sajt (elhagyható)

A tetejére: 
tejföl vagy: magtejföl (napraforgó/kesu/mandula)
                   1 marék sörélesztő pehely (elhagyható, Candidások mindenképp)
                   kis piros színű paprika (de ez is kimaradhat)
                   pici só

A tököket megpucoljuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk.
A főtt burgonyát villával összetörjük, a napraforgó magot durvára darálva hozzáadjuk, a lilahagymát és a petrezselyem zöldet apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. A növényi sajtot lereszeljük és beleszórjuk, sózzuk. A tölteléket jól elkeverjük, és a kivájt tökök mélyedéseibe helyezzük.

A napraforgó magot kevés vízzel összeturmixoljuk, míg finom krémet nem kapunk, esetleg egy kis piros paprikát is beledolgozhatunk. Összekeverjük a sörélesztő pehellyel, és a tökök tetején egyenletesen elosztjuk. (A képen lévőn sima tejföl volt, mert ez mutatott jobban, de a családban többünknek jobb kerülni a tejtermékeket, kinek laktóz érzékenység miatt, kinek a pollen allergiáját erősíti...)
Hőlégkeverésen 180 C-on 25-30 perc alatt sütjük, míg a teteje meg nem pirul, és a tök meg nem puhul.


2015. június 11., csütörtök

Lecsó gombával és barna rizzsel

A múlt héten a gombás rizs járt a fejemben, ami nálunk paradicsomlében főtt rizs plusz gomba. Nagyon finom tud lenni, de csak fehér rizsből. Ezen totóztam, hogyan lehetne hasonló ízt elérni. Így került gomba némi lecsóba, az pedig a rizsre. Nem ugyanaz, de finom volt. 
Receptnek nem recept igazán, inkább csak emlékeztető. Nyári gyors kaja.
Hála Istennek már otthonról a fóliából jön a paprika és paradicsom, nem a piacról. Különben még nem készülne csak nyersen egy kis saláta belőle. Apa ilyenkor büszkén somolyog, hogy ugyan annyit kelt fel éjszakánként az elején a fűtés miatt, mint én a gyerekhez, de most mikor esszük, milyen jó...

Hozzávalók:
1 bögre barna rizs
1/2 kg csiperke gomba
10 db paradicsom
10 db fehér húsú paprika
1 kis fej vöröshagyma
1/2 ek kókuszzsír
1 tk só

A barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben összességében kb. 50 percig főzzük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, némi vízzel megpároljuk. Azután rátesszük az olajat, a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát, és gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg a gomba "elfővi" a levét. Azután hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, pár perc múlva a szintén kis darabokra vágott paradicsomot, sózzuk, és megvárjuk míg minden összefő egy kicsit. Rizsre halmozva fogyasszuk zöld salátával.


2015. június 9., kedd

Rebarbarás eperlekvár

Egyszer már ki kellett próbálni, de a rebarbara pucolásakor rájöttem, hogy ismétlés csak jövőre. :)
Ekkora mennyiségből kb. 8 bébiételes üveg lesz tele. Az íze kissé savanykásabb összességében mint egy normál eperlekvárnak, de kellemes.
A hozzávalókhoz vehető egy késhegynyi kálium szorbát a parázósoknak, de tiszta üveg, egészséges gyümölcsök esetén nem szokott probléma lenni.

Hozzávalók:
4 szál nagyobb rebarbara
1 kg eper
8 ek gyümölcscukor
1 csipet vanília
4 g agar-agar + 0,3 dl víz

Üvegeket alaposan elmosunk, ecetes vízzel elöblítünk, és megszárítunk.

A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk. Az epret lecsumázzuk, mossuk, a nagyobbakat ketté vágjuk. Egy kisebb fazékban összefőzzük őket. A végén az agar-agart egészen kevés vízzel felhígítjuk, hogy ne kerüljön csomósan a lekvárba, percekig állni hagyjuk, belekeverjük. Gyakori kevergetés mellett 3 percig főzzük.
Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, lezárjuk, és mehetnek a dunsztba egy napra.

2015. június 2., kedd

Hagymás újburgonya

Nem a boldog főzőcskéről szólnak a mindennapjaink egy ideje az tény. Elnézést az olvasóktól, de pár hét múlva remélem, túl leszünk ezen is.
Ma azonban jó kedvvel és már elég éhesen tettem be a sütőbe a vacsorát. Ábel is ott sertepertélt, és amikor végre azt mondtam, ehetünk, lerakta a locsolót abban a pillanatban. Pedig előtte legalább tízszer töltöttem újra, hogy meglocsolhassa a kertben a virágokat, bokrokat.
Nagyon finom illata volt, még világgá sem akartam tőle menni, csak már végre enni. :)

Hozzávalók:
2 kg közepes újburgonya
2 fej közepes vöröshagyma
20-30 ml olivaolaj
1/2 citrom leve
1 kk őrölt kömény
1 kk majoránna
1 kk kakukkfű

A burgonya héját vékonyan lekaparjuk, a kisebbeket félbe, a nagyobbakat négybe vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vastag karikákra szeleteljük, szétszedjük.
Egy nagy sütőzsákba borítjuk a burgonyát, a hagymát, ráöntjük az olívaolajat, a citrom levét,  rászórjuk a fűszereket és finoman sózzuk. Lezárjuk a zsákot, és összerázzuk az egészet alaposan, azután egy tepsiben elfektetjük, és közepes hőfoknál kicsit magasabban sütjük.
Bő fél óra alatt sül meg, közben érdemes kétszer-háromszor megfordítani a zsákot, míg a burgonyák némi halvány pirosas színezetet nem kapnak.
A zsák azért jó, mert puha, kicsit "szaftos", nagyon jól összeért ízeket kapunk.




2015. május 9., szombat

Meghívó



Tudományos-ismeretterjesztő életmód-előadások
a Testnevelési Egyetemen 2015-ben is!

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait
táplálkozástudományi és életmód-előadásainkra:

NEM TITOK AZ EGÉSZSÉG – 2015

A vetítéssel egybekötött előadásokat havonta, 18 órai kezdettel,
a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) dísztermében tartjuk
(1123 Budapest, Alkotás u. 44.)
Május 12.        Válogatás az elmúlt évek életmódtáborainak menüsoraiból
Vegán táborok reformételei • Az otthoni étrend felépítése és receptjavaslatok• Fórumbeszélgetés

Előadó: Tóth Gábor okl. élelmiszer-ipari fejlesztőmérnök, táplálkozástudományi előadó, szakíró

Mindenkit szeretettel várunk!

Az előadások után beszélgetést tartunk
Terembérleti hozzájárulásként 250 Ft-ot elfogadunk
További információk: 06/30-221-9355 (Pásztor Katalin);
A sorozatot szervezi és támogatja: Életpont Nonprofit Kft.

2015. május 7., csütörtök

Szendvics zsömle

A férj reggeli szendvicseihez kell a változatosság. Nem lehet mindig "pain panasz", császárzsömle, vagy kis betyár.

Hozzávalók:
40 dkg tk liszt
20 dkg finomliszt
1 közepes főtt burgonya
250-300 ml növényi tej
80 ml oliva olaj
1,5 dkg élesztő
1 kk méz
1 tk só
lenmag, szezámmag, napraforgómag ízlés szerint

A legegyszerűbb a kenyérsütőgéppel megdagasztatni, de ha nincs, az élesztőt 1 dl mézes tejben felfuttatjuk, majd a száraz összetevőkhöz keverjük. Hozzágyúrjuk a krumplit, az olivaolajat, majd a végén annyi folyadékot, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A burgonya miatt nem lehet a folyadékot pontosan megmondani, mert attól függ, mekkora és vizesebb-e. Úgyis látni, mikor gyúrjuk, hogy nem ragacsos, hanem amikor benyomod, visszarúg, de nem keményen.
Formázzuk, megkenjük kevés vízzel, bevágjuk a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, zsírpapírra tesszük, 30-40 percet kelesztjük, ugyanennyit közepes hőfokon sütjük.
Aztán kiülünk a rétre, és megesszük. :)



2015. április 27., hétfő

Datolya kabátban, illetve lekváros bukta

Az első változat hirtelen ötletből készült, és maradék tésztából. A Fiatalember miatt, aki aztán megeszi külön a datolyát, külön a tésztát. Egyben való fogyasztásával ne riogassam. :)
Most egy kicsit változtattam a tésztán. Bukta készült, de a hagyományos tésztába némi olajos mag is került. Nem sok, de éppen arra jó, hogy hozza a kellemes aromát.
A hozzávalók kb. 12 kisebb buktához, és egy tepsi datolyás kiscsigához elegendők.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (kb. 30 dkg tk, 30 dkg fehér)
20 dkg kókuszzsír
10 dkg dió
10 dkg gyümölcscukor / eritrit / nyírfacukor
kb. 300 ml növényi tej
1/2 tk só
2 dkg élesztő

szilvalekvár / magozott datolya

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a kókuszzsírt beledolgozzuk. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a tésztába és gyúrni kezdjük. Folyamatosan adagoljuk a tésztához a folyadékot attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel. A teljes őrlésű lisztek mindig többet. Kissé lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk.
  a) A buktákhoz kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a lekvárt, formázzuk,
      a széleket aláhajtjuk. 
  b) A datolyás kiscsigához a tésztát vékonyra nyújtjuk. Ha szeretjük a nagyon édeset,tehetünk 
      bele egész datolyákat, de számomra az túl tömény volt, így feleztem.
     A datolya hosszának megfelelően vékony csíkokat vágunk a tésztából (kb. 3-4 cm) és a 
     szélétől elkezdjük a datolyát beletekerni. Másfél, két fordulat után elvágjuk tepsibe vele, 
     jöhet a következő...
     Ha ferdén vágjuk kicsit a tésztát, mutatósabb csigákat kapunk.
Bő fél órát kelesztjük. (A csiga a hűtőben pihent egy órát, míg a bukta sült, bírja.)
Közepes hőfokon 25-30 perc alatt sütjük.


2015. április 21., kedd

"Csokis-kókuszos" briós

Mónika sok évvel ezelőtti bejegyzése alapján készültek a briósok. Ahogy olvasgattam a megjegyzéseket is, kicsit időutazás volt. :) 
Az általa leírt recept tökéletesen beleillett a képbe, minden összetevőből volt itthon, csak kicsit több lett benne a barna liszt, csoki helyett karobot tettem a tésztába, amivel nagyon finom lett, és kicsit több töltelékkel készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt (50 dkg tk tönköly, 30 dkg fehér)
5 dl növényi tej
15 dkg gyümölcscukor/eritrit
10 dkg kókuszzsír
2 dkg élesztő
1 tk só

2 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd átdolgozzuk a kókuszzsírral. A végén beleöntjük a felfutott élesztőt is a maradék tejjel, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Vékonyra nyújtjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:
1,5 dl növényi tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg kókuszzsír
2 ek karobpor
2 ek gyümölcscukor/eritrit
vanília


A növényi tejet felforraljuk, beleöntjük a cukrot, a karobport és a kókuszreszeléket némi vanília porral. 
A kinyújtott tésztán elkenjük a kókuszzsírt. A tésztát kb. 15x25-ös téglalapokra vágjuk, amiken egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, csak az alsó hosszabb oldalon hagyunk ki egy ujjnyi részt.
A töltelékes oldala felől tekerjük a fedetlen rész felé csiga formába, majd újra csiga formába hajtjuk.
Bő fél órát kelesztjük, majd újabb fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük.

Jó fotó nincs, az alany mind elfogyott. :)

2015. április 20., hétfő

Almás-diós puha keksz

A kis Mazsola nagyon szívesen rágcsál kekszeket. Pénteken még jól belefért a napba egy kis sütiféle is, így az itthon lévő dolgokból összeraktuk ezt az egyszerű kekszféleséget. Ábel bőszen segített, ha rajta múlik, liszt nem is marad a sütiben. :) 
Valószínűleg túró nélkül is működne, de nálunk ennek az elhasználása volt a cél.
A férj szerint az aznapi menüből ez lett az egyik legjobb, pedig más fogára való is akadt. Főleg, hogy este, mikor hazajött, és megkóstolta, először azt gondolta, újabb "fűrészpor" fasírt lesz, de kellemes meglepetés érte.

Hozzávalók:
25 dkg bio túró
20 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg zabliszt
15 dkg gyümölcscukor / candidásoknak sztívia, eritrit
10 dkg darált dió
2 nagy alma
5 dkg pálmazsír (nem hidrogénezett)
vanília
1 cs foszfátmentes borkősütőpor
1 csipet só

A száraz összetevőket elkeverjük. A túrót áttörjük, az almát lereszeljük, majd ezeket a pálmazsírral együtt a száraz hozzávalókhoz adjuk. Alaposan összegyúrjuk, elég ragacsos állagot kapunk. 15-20 percet állni hagyjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket ellapogatva sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk. Némi helyet kell hagyni közöttük, de inkább felfelé hízik.
Közepes hőfokon 25-30 percig süssük.


2015. március 26., csütörtök

Pizza/tésztaszósz

Ha nagyon sietek, és nincs kedvem a hagyományos szószt készíteni, az összetevők nagy része megy a turmixba, és kicsit összefőzöm. Ha nagyon híg a paradicsomlé, egy kanál zabliszt még mehet bele, és készen van. Ha meghűlt, rákenjük a pizzatésztára, a szokásos módon megrakjuk, és már sülhet is. Vagy ráönthetjük spagetti tésztára.

Hozzávalók:
1/2 l sűrű paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
bazsalikom, oregáno
1 kk gyümölcscukor
1 csipet só
1 tk keményítő

A turmixba beleöntjük a paradicsomlevet, a négybe vágott, megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, sót, cukrot és a fűszereket. Összeturmixoljuk, majd a folyadékot egy lábasba öntjük. Felforraljuk. Amennyiben a szósz igényli, a keményítőt néhány kanál hideg vízzel egy pohárban feloldjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a szószhoz. Még egy percig főzzük, azalatt sűrűn kevergetjük.
Ha a vegán sajtszósszal napraforgóból készítjük a pizzát, akkor nagyon vékonyan kell kenni a paradicsomot, és lassú tűzön sütni a tésztát, mert egyébként nem sül át ropogósra.


2015. március 25., szerda

Mazsolás csigabuci - vegán

Burgonyapehely és zabpehely helyett tehetünk bele egy közepes főtt burgonyát is összetörve, akkor  kb. 50 ml folyadékkal kevesebb kell, de érdemes figyelni a tészta rugalmasságát.
A forma a kölyök miatt született. :)

Hozzávalók:
60 dkg tönkölyliszt (40 tk, 20 fehér)
260-280 ml víz
6 ek olivaolaj
1 pohár szójajoghurt
1 nagy marék mazsola
1 ek burgonyapehely
1 ek zabliszt
2 ek méz
vanília
1 tk só
2 dkg élesztő

1 ek nyírfaporcukor
muffin sütő forma, vagy muffin papír

A szójajoghurtból 2-3 kanálnyit egy kispohárba teszünk, ahhoz adjuk a porcukrot és összekeverjük. A többi hozzávaló mehet a tésztába. Dagasztógépben összedolgoztatjuk a őket, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tetejét kevés olivaolajjal, és 1-2 centi széles, arasznyi hosszú kissé ferde csíkokat vágunk belőle, amit majd a szélesebb végétől kezdve feltekerünk csigának, és muffin papírba tesszük. A tetejét megkenjük a szójajoghurt és porcukor keverékével. Bő fél órát kelesztjük, és 35-40 perc alatt közepes lángon megsütjük.