2014. május 14., szerda

Tepsis zöldségek picit megbolondítva

Kétféle módon készült, az egyik csirkés, a másik Goody Foody-s lett. Ez utóbbit már többször említettem itt a blogon, azon egyszerű oknál fogva, mert finom. Ellenben jó drága. Illetve, ha úgy nézzük, a Férj 98%-os marhahús tartalmú húspogácsájával egyenértékű az ára. Persze minden viszonylagos, mert a vaníliarúd 26 ezer Ft-os kilónkénti árához képest seholsenemvan. :)
(Közben hatásszünet, Ábel valamiért felsírt. Olyan kis cuki ilyenkor, annyira picike, és törékeny, ellenben napközben határozott örökmozgó kis srác önálló döntésekkel és akarattal. Aztán, ahogy lejöttem, láttam, hogy Magdi is Goody Foody-val főzött. Én mondjuk a marhásnál jobban kedvelem a csirkéset, de el tudom képzelni, hogy egy ilyen levesbe nagyon jó íze lehet.)
Visszatérve a tepsis zöldségekhez, a fenti fasírt nélkül is megállja a helyét, de jó vele. Egyébként még a hajnali szoptatás alatt találtam ki, azon agyalva, mi van otthon, és mi az ami kevés munkával készen van. Abban maradtam magammal, hogy a zöldségeket összevágom, mehetnek a sütőbe, és főzök hozzá barnarizst. Ez utóbbi adta magát, mert már régen ettünk, pedig gyakran érdemes fogyasztani, mert magas a rost tartalma, így ideális a méregtelenítésben. Szelént, mangánt, magnéziumot és vasat tartalmaz, emellett sok B, E, K vitamint is beviszünk vele a szervezetbe. (Forrás: ITT)
A fűszerezés aztán a férjem kajájából adta magát, és illett bele, nagyon finom lett. Igaz, hogy K*tányi szárnyas pác, de nem zavart, hogy nem volt mit pácolni. Ábelnek ugyan nem ízlett csak a natúr barna rizs, de Ő már csak ilyen egyszerű ízlésű. :)

Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db cukkini
4 db paradicsom
3 db fehér húsú paprika
2 nagy fej gomba
1 kis fej vöröshagyma
3 db Goody Foody csirkés ízesítésű szelet
1 ek pálmazsír
szárnyas pác fűszerkeverék
1 kk só

1 nagy bögre barna rizs
1 kk só
1 kk vegamix

A zöldségféléket megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk (a padlizsán héját gyakran levágom, mert nagyon kesernyés tud lenni) A Goody Foody-t feldaraboljuk, kizsírozott jénaiba szórjuk a zöldségekkel együtt. Megszórjuk a fűszerkeverékkel és sóval. Sütőzacskóba húzzuk, vagy alufóliával lefedjük, és lassú tűzön 35-40 percet sütjük, míg a zöldségek megadják magukat.
Ezalatt a barna rizst a sóval és a vegamix-szel, illetve 2,5 bögre vízzel 45-50 percig főzzük.



2014. május 12., hétfő

Gombapörkölt

Legutóbb, mikor Nagyúton voltunk, rácsodálkoztam a hugomra. 
- Szereted a meggylevest? Mióta? 
- Idén, óta, meg a karfiollevest is...
Furcsa, de valóban változik az ember ízlése. Régen nem szerettem a gombát, kivéve az üveges gombából készült pörköltet. Manapság akár melegszendvicsen is jól esik, vagy pirítva paradicsom leveshez, krémlevesekhez. Azért a pörkölt még mindig a favorit, és szerencsémre vegánul is nagyon hasonló ízűt lehet elkövetni, mint amit megszoktam. A hagyományos köret hozzá a tészta, de javaslom egyszer kölessel is kipróbálni, mert jó és igen egészséges alternatíva. Legutóbb csak héjában főtt krumpli volt itthon, azzal is ízlett.

Hozzávalók:
1 kg gomba szeletelve
1 kis fej vöröshagyma aprítva
1 paradicsom felkockázva
1 paprika karikákra vágva
1 ek pirospaprika
1 ek pálmazsír
1 csipet őrölt kömény
1 szál babérlevél
1 tk só
2 marék kesudió

A vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, majd rátesszük a pálmazsírt is. Pirospaprikázzuk, beleszórjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, illetve a köménymagot. Átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, és a babérlevelet is beletesszük, főzzük.
Amikor már majdnem kész, 2 marék kesudiót, vagy kesudió és napraforgó keverékét kevés vízzel finomra turmixoljuk, majd a gombához adjuk. Kevergetés mellett jó 5 percet főzzük, míg újra felforr.
Friss káposztasalátával nagyon finom.


2014. május 6., kedd

Rukkola az árokparton

A csepeli kert mindig meg tud lepni, még így évek múltán is, pedig tudom, hogy kész botanikus kert. Azt azonban még nem vettem eddig észre, hogy az árokparton rukkola saláta növöget. Pedig tisztában vagyok, hogy egy ilyen terep ezernyi salátának valót nevelget. (Bár pl. pitypang evésre eddig még a candida diéta sem tudott rábírni, ellenben a tyúkhúr meg finom...) Most viszont, hogy nyírtuk a füvet Ábellel, ránéztem, hogy ez olyan mint a rukkola, aztán nyomtam tovább a fűnyírót. Csak akkor álltam meg, mikor elkezdett a levegőben terjengeni az ismerős erős illat. Kissé csípősek a levélkék, de nagyon aromásak, jobb ízűek, mint a bolti, bár ebből nem lapátolnék be akkora mennyiséget, az is tuti, mert a könnyem is kifolyna.
Este megpróbáltam a Férjet kifaggatni, rávenni, hogy vallja be, a tavalyelőtt vett magot ő tüntette el ily módon... :) De tiltakozott, és elhittem neki.

Ahogy utánanéztem, azt írják a Tudatos vásárló oldalán, hogy magas bizonyos vitaminfélék (A, B2, C, K) és ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, szilícium) tartalma. Állítólag tejszaporító főzet is készíthető belőle, illetve várandósoknál csökkenti az émelygést.

Fogyasztható bármivel, régebben pl. nagyon szerettem a gombapörkölt+tört burgonya kombóhoz fogyasztani, de szendvicsekbe is gyakran tettem. Elkészíthető vele egy nagyon egyszerű saláta is.
Alig várom, hogy a fóliában a héten teremni kezdett paradicsom végre dömpingbe kezdjen. :)

Hozzávalók:
1/2 kg érett koktélparadicsom
2 marék rukkola saláta
1 pici lilahagyma darab felaprítva
2 ek olivaolaj vagy dióolaj
1 tk gyümölcscukor vagy pár csepp sztívia
1 csapott kk só

A koktélparadicsomokat kettőbe vágjuk, a hagymát felaprítjuk, ezeket a salátával összekeverjük, majd rászórjuk a cukrot és a sót. Átkeverjük, majd a végén meglocsoljuk olajjal.



2014. május 4., vasárnap

Kókuszos almakrém

A fiam egyik "nyamnyam" menüjéből született az ötlet. A férjem nagyon szereti az ilyesmit, és ötleteltem kicsit, hogyan is lehetne érdekesebbé tenni. Aztán a sp@ros nagyszemű kókuszreszelék adta magát, mert a kókuszgolyók gömbölyítésekor maradt előző este valamennyi. 

Nagyon egyszerű összetevők szempontjából, főtt köles, kókuszreszelék és darált mogyoró, illetve alma.

Hozzávalók:
1/2 bögre köles
2 bögre víz
vanília
20 csepp sztívia / 2 ek nyírfacukor vagy gyümölcscukor
1 csipet só
reszelt citromhéj (elhagyható)

1 kg alma
3 ek kókuszreszelék
2 ek darált tötökmogyoró (elhagyható)

A kölest a négyszeres mennyiségű vízzel, sóval, reszelt citromhéjjal, vaníliával megfőzzük bő 20 perc alatt kis lángon. Az almát megpucoljuk és apróra vágjuk. Azután összeturmixoljuk finomra  a kölest, majd az almát is hozzátesszük, azt is turmixoljuk.
A végén belekavarjuk a durvára darált mogyorót, azután a kókuszreszeléket is.
A mogyoró elhagyható, de érdekesebbé teszi az ízeket.

Kicsiknek mogyoró és kókuszreszelék nélkül 6 hónapos kortól adható, a köles gluténmentes, könnyen emészthető, édesíteni eleinte nem is nagyon szükséges, esetleg kevés gyümölcscukorral, ezzel a változattal azonban egy éves után javaslom csak.
Candidások válasszanak savanykás almát, és a kókuszreszelék helyett több durvára darált törökmogyorót tegyenek az ételhez.

2014. április 29., kedd

Palacsinta tej és tojás nélkül

Jelen esetben zab és hajdinaliszt keverékéből, hogy legyen benne lúgosító gabonaféle is (ami egyébként fűféle, mint tudjuk, de nem számít). A tészta, mint minden ilyen típusú keverék, könnyebben szakad, de ha nem hagyjuk túl hígra a tésztát, és vékonyra a palacsintát, nem nehéz vele boldogulni, ráadásul egy könnyű palacsintát kapunk cserébe. Bevallom őszintén, nem is nagyon próbáltam késsel fordítgatni, inkább feldobtam, és úgy fordítottam meg. Nem bonyolult, hamar megtanulja az ember, azután pedig már ha benne van a lendület a kezedben, megy, mint a karikacsapás. (Komolyan gondolom.) Egyszerűen először csak megmozgatod, hogy érezd, mire számíts, majd egy hirtelen picit előre, és felfelé irányuló mozdulattal feldobjuk. Utána már csak lavírozol, hogy elkapd lenn. :)
A leírt mennyiség kb. 15 palacsintához elég, de sütője válogatja.

Hozzávalók:
2 bögre zabliszt
1 bögre hajdinaliszt
1/3 bögre olivaolaj (bőven)
2 bögre szójatej
2 bögre szénsavas ásványvíz (szűken)
25 csepp sztívia /2 ek nyírfacukor
vanília
1 csipet só

cukormentes lekvár / reszelt alma dióval, vagy mákkal / kölestúró

Először a száraz anyagokat keverjük össze, majd hozzáadjuk a folyadékokat részletekben. Amikor sima a tészta, felforrósítjuk a palacsintasütőt, és közepes lángon sütjük a palacsintákat. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a sütőben, majd mikor a széle elválik tőle, és megmozgatva nem tapad rá, megfordítjuk a palacsintákat. A másik oldalukat is megsütjük. Megtöltjük lekvárral, vagy egyéb töltelékkel, friss gyümölcsökkel kiegészítve fogyasztjuk.


2014. április 27., vasárnap

Olaszos zabfasírt

Az aszalt paradicsom miatt nagyon jellegzetes ízű lesz a fasírt, friss salátával, tört krumplival különösen finom.

Hozzávalók:
30 dkg zabpehely
10 dkg búzapehely (vagy ez is lehet zab)
2 ek tk. búzadara
2 aszalt paradicsom apróra vágva
2 ek darált lenmag
2 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma összenyomva
1 pici vöröshagyma apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem zöldje felaprítva
1 csipet bazsalikom, oregánó
1 tk só

pálmazsír a tepsi kikenéséhez

A száraz hozzávalókat összekeverjük, eldolgozzuk, majd beleöntjük az oliva olajat és kb. 3 dl forró vizet. Először csak 2 dl-rel keverjük el, majd ha szükséges a többi folyadékot is hozzáadjuk. Kicsit várunk arra, hogy a gabonák megdagadjanak. Azután vizes kézzel kerek fasírtokat formázunk, amit kikent tepsibe helyezünk. Ebből az adagból kb. 15 kisebb fasírt lesz.
Kb. fél óráig sütjük közepes hőfokon. Félidőben fordítsuk meg a fasírtokat, hogy mindkét oldaluk jól megpiruljon.


2014. április 17., csütörtök

Mákos köleskása reszelt almával 12+

A mák miatt 12 hónapos kor fölött szólnak az ajánlások, bár a dr. Kerekes Judit féle babatáplálási kézikönyv már 8-10 hónapos kor körül javasolja megpróbálni az olajos magvakat.
Általában a kását vízben főzöm meg, mivel mindketten azt reggelizünk, így igen nehéz meghatározni az 1 adagos mennyiségeket is, de kb. 5 dkg kölest gondolok két adagra elégnek egy kis ember számára. Újabban elkezdtük a mélyhűtő tartalmát elhasználgatni, így anyatejjel hígítom fel neki a kását. Ha nincs, valamilyen növényi, vagy babatejjel egészíthetjük ki, vagy pedig hozzáadhatunk darált mandulát, vagy diót.
Ha a babus szereti az ínyenc dolgokat, egy kis biocitrom héjat is reszelhetünk a fővő kölesbe, az a mákhoz nagyon illik.
Egyébként nagyon finom, magam is azt reggeliztem, csak nem reszeltem olyan finomra az almát.

Hozzávalók:
Mini adag
5 dkg köles
15 ml víz
10 ml anyatej
1 púpos ek darált mák
pici citromhéj
1 tk méz
1 csipet vaníliapor
1 db alma

 A kölest a vízzel, citromhéjjal és vaníliával 15-20 percig főzzük, míg elfő a leve. Ilyenkor érdemes összeturmixolni, sokkal finomabb az íze is. Mikor már kicsit hűlt, az anyatejet belekeverjük, hozzáadjuk a mézet és a darált mákot is.
Az alma héját levágjuk, lereszeljük, és a kásához keverjük.

Felnőtt adag 1 személyre kb.
1/2 bögre köles
1 bögre víz
1 bögre szójatej
1 ek gyümölcscukor / sztívia
3 ek darált mák
citromhéj
vaníliapor
1 csipet só
2 db alma

A kölest a vízben a vaníliaporral, citromhéjjal, sóval addig főzzük, míg elfő a leve. Akkor beleöntjük a szójatejet, és összességében kb. 20 percig főzzük, míg a szemek teljesen megdagadnak. Ha finom állagúra szeretnénk, turmixoljuk. Ezalatt az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A végén belekeverjük a gyümölcscukrot, majd ha kicsit hűlt, a darált mákot és a lereszelt almát is.


2014. április 14., hétfő

Lekváros bukta

Újabban itthon is merek kelt tésztákat sütni, gyakrabban készül zsömle, csavart kifli, meg ilyenek. Kétszer sütöttem buktát is, bár a második adagból sok kirepedezett, mert jól megtömtem lekvárral.
A "merésnek" semmi különös oka nincs, csak annyi, hogy Ábel hosszabb időszakokban van ébren, kevesebbet szopik, jobban irányítható, így ritkábban van az, hogy túlkel/túlsül a tészta, mert őkelme hamarabb lett éhes, nyakig kakás ésatöbbi. Persze nem jelenti azt, hogy unatkozunk, hiszen gyakrabban történnek egyéb "balesetek", mint a lépcső aljának megöntözése, és abban való tapicskolás... :)
A kenyérféléket a kis legény is nagyon szereti, nehezen érti meg például azt, hogy nyersen miért nem akarom adni neki. Annak zsömle formája van már, tehát ehető. Az ő olvasatában. :) Gondoltam a lekváros bukta majd nagyon bejön neki, de a lekváros részét nem volt hajlandó megenni. Pedig vagy két hónapja emlékszem, hogy Apa nem győzte neki a szilvalekváros katonákat készíteni.
Nem baj, ha nem kell, nem kell. Ilyesmit nem erőltetek. Majd később úgyis megeszi.
Visszatérve a buktára. A tésztája teljesen egyszerű, könnyen vegánosítható, a tej helyett csak szójatejet kell bele tenni, és a vaj helyett olivaolajat önthetünk a tésztába. Én nem érzek nagy különbséget a két tészta között, kicsit talán nehezebbnek találom a tejeset. Ez utóbbi ritkán is készül nálam, de múltkor a szójától el kellett tekintenem a fogyasztók idegenkedése miatt. Értem, hogy miért, de nem értek vele egyet. Ha nem génmanipulált, akkor egészséges alternatívája lehet a húsnak. Magas fehérjetartalmú. A különböző ráaggatott problémák már csak azért sem állják meg a helyüket (pl. fitoösztrogéntartalom), mert ha igaz lenne, lassan kihalt volna a kelet, már pedig elég szaporának tűnnek. A hozzászokás pedig bizonyos ételféleségekhez nem hosszú évekig tart, hanem hetekig. Azután nem okoznak problémát. Csak próbáld ki azt az egyszerű dolgot, hogy csak fele annyit sózol, vagy édesítessz 2 hétig... És persze ahogy mindenre igaz, erre is, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el. Lehet jól, és rosszul. A tofu, a szójaizolátum tartalmú ételek, mint a burizer, vagy a szójatej könnyen emészthetőket. A szójakocka az olyan, mint régen a margarin volt, inkább ne is...
Mindegy is, magamban csak azt tettem fel, hogy az emberek, ha meg merik enni a húst, akkor a szóját miért nem?! 
A fenti felsorolás ellenére elfogadom az ilyen döntéseket, hiszen magam meg a húsnemevéshez ragaszkodom, ki ehhez, ki ahhoz. Épp ezért nem tettem észrevétlenül sem került élelmiszert az ételbe, hiszen magam sem lennék boldog ha pl. valaki disznózsírt csempészne az ebédembe.
Hozzávalók: 
40 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér liszt
380 g szójatej
5-6 ek olivaolaj
3 ek gyümölcscukor
1 csipet vaníliapor
1 kk só
2 dkg élesztő
cukormentes lekvár (szilva, vegyes, barack)
Általában a kenyérsütő üstjében dagasztatom meg a tésztát, de kézzel is jól kidolgozható. Az a lényeg, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Először a száraz hozzávalókat keverjük el, majd adjuk hozzá az olajat, az élesztőt és a tejet. Az élesztőt külön nem szoktam felfuttatni, feljön a tészta szépen így is. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, míg "csöpög a plafon". :)
Amikor készen van, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 8 egyforma téglalap alakú darabra vágjuk, megtöltjük két kanál lekvárral. Két oldalról a tésztát egymásra hajtjuk, összenyomkodjuk a széleket, majd a végét is összenyomkodjuk, és maga alá hajtjuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Bő fél órát kelesztjük, és 40 percig közepes hőfokon sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


2014. március 31., hétfő

Édes burgonya főzelék 7+

A csepeli piacon a szokásos kofánál mindig van édeskömény, és sokszor édesburgonya is. Egy kicsit talán drágább a többinél, de nagyrészt a családja által termelt áruval teli a pultja, a zöldségek szépek, frissek, egészségesek. Nincs az, hogy megveszem az uborkát, és két nap múlva már fonnyadt, vagy nyálkás az egész. Hát ezért szeretek nála vásárolni. Egyébként is, ha a piacra megyek, nem a nagybani külföldi árukészletet akarom felvásárolni, hanem jófajta zöldségeket. (Hamar ki lehet ám az ilyesmit szagolni - persze könnyebb annak, aki saját maga is foglalkozott ilyesmivel - de egy egy jó kérdés, és máris kibújt a szög a zsákból. Amikor arról kérdezi az ember, hogy lesz-e abból a fajta tökből, ami a múltkor volt, mert az nagyon finom... és az a válasz, hogy az attól függ, hogy most ebben az időben eldobálja-e a virágait, vagy "megkötnek"... ésatöbbi, akkor nem kell agyalni többet rajta. Vérbeli kofa sokat tud beszélni arról, hogy mi újság a fóliájukban, a földön, mit vert el a jégeső.

No, de az édesburgonyára visszatérve, ma Ábelnek azt készítettem, reménykedve, hogy azt szívesen eszi. Friss kis gumó volt. (Méretével egyenes arányban nő annak az esélye, hogy esetleg fás lesz.) Egyszer sütöttem, azt nagyon szerette. Ezt is megette, de koránt sem annyira lelkesen, mint a sült változatot.

Hozzávalók:
6+
1 kis édesburgonya / batáta
1 ek zabliszt
1 tk petrezselyemzöld
1 kk olivaolaj

12+ 
fokhagymasó
vöröshagyma só
1 tk mandula vagy kesudió őrölve

Ha már nagyobb a baba, meghinthető pici sóval, fokhagymasóval, vöröshagymasóval. Ilyen sókat a drága fűszertartónkkal kaptam, de bioboltokban kapható egyébként. Eleinte azt hittem, hülyeség, de finoman megszórni néha dolgokat nagyon jó, ha csak leheletnyi íz hiányzik, vagy a melegszendvicsre fűszerezés...

Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés olivaolajon megfuttatjuk, majd felengedjük kevés vízzel. 1 éves babának már mehetnek bele a fűszerek is ilyenkor, illetve egy tk darált mandula, vagy kesudió is a sűrítéshez.. Megszórjuk aprított petrezselyem zöldjével, és rövid ideig főzzük. Nagyon hamar megpuhul. Akkor a tetejére szórjuk a zablisztet, gyorsan belekeverjük, rövid ideig még főzzük.

2014. március 27., csütörtök

Zöldbab főzelék 10+

Ábel néha az anyja fia is. Szereti a zöldbabot. Újabban nagyon. Már amennyire lehet ezt mondani, mivel kevésbé vonzódik a zöldségfélékhez és a sós ételekhez. Kivéve a sült krumpilt, és a sajtos melegszendvicset. Mondjuk azt, hogy normál adagot hajlandó belőle enni. (Egyébként ki mondja meg ezeknek a kis molyfingoknak (by békési Mama), hogy a sajtos melegszendvics finom? És a sült krumpli olyas valami, ami után csurgó nyállal kell ácsingózni, és tűzforrón is hajlandónak lenni benyomni?)
Mindig változik az ízlése. Volt időszak, amikor addig ette a kenyeret, amíg kapta. Most pár falat után "megsózza" vele a földet, ha már nem kell. Egy darabig annyi gesztenyét evett, amennyit csak elé raktam. Most a sós perec, a ropi, az aszalt körte és társai a favoritok. De a reggeli gyümölcsös kásák is midig jöhetnek.
Visszakanyarodva a zöldbabra. Van már vagy 5 féle recept a blogon, a La Défense-s csicsókás zöldbabtól a palóc változatig, de Ábel miatt egy újabbal gazdagodott a recepttár. A hagymát kihagytam (még mindig érzékeny pocakú), viszont kapor mehet bele bőven, mert azt a fiatalúr szívesen fogyasztja, egészséges fűszer is, és mindig teszek bele krumplit, mert azzal jó sűríteni a papit.

Hozzávalók:
1/2 kg sárgahüvelyű zöldbab
2 szem burgonya
1 csokor kapor
1 szál babérlevél
1 tk só
3 ek liszt
1 nagy marék kesudió / 1 dl szójatej (12+) / 2 ek tejföl
1 ujjnyi gabonakolbász (kihagyható)

A zöldbabot annyi vízzel feltesszük, hogy épp ellepje (a zöldbabból is van bababarát nagyrédei, nem csak a borsóból, ha nem lenne hazai, vagy bio) a sóval, aprított kaporral és babérlevéllel. Ízesítésnek mehet bele egy darab gabonakolbász is, de el is hagyható. Amikor már puhul a bab, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, és együtt főzzük. 
A kesudiót finomra turmixoljuk kevés vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és 1-2 pohár vizet, és jól elkevertetjük a géppel. (Ha szójatejjel készítem, azt csak simán elkeverem a liszttel, majd megy a levesbe.)  A szószt, mielőtt teljesen megfőne az egész kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez, és bő 10 percet főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

A picúrnak ha nagyon pépes párti, turmixgéppel összedaráltatjuk az egészet. Ha nem, simán elnyammoghatja a puhára főtt zöldségeket 1 kis villával való rásegítés után.
Candidások az első 2 hónapban a burgonyát mellőzzék.



2014. március 25., kedd

Borsóleves - borsót hogyan a picúrnak? 7+


Eleinte, ahogy a hozzátáplálást kezdtük a kis Mazsola állandóan kunyerált a levesemből, sokszor abból ette ki a darabokat. Egyszerű volt a dolog, csak úgy kellett készítenem, hogy Ő is megehesse. Manapság muszáj vagyok turmixolni. Ha pl. 2 kis tésztát talál a pépes bolti babakajában, képes kiköpködni az egészet... Pedig azóta kétszer annyi idős. Egyébként eleszegeti az édesköményt is magában, meg a kenyeret, néha a répát, kápia paprika darabot, almát. Tehát nem a darabos kajával van baja. Mindegy no, ha azt akarom, hogy egyen, igazodom. (mértékkel)
A borsóleves kezdetek óta a kedvencei közé tartozik. Most, hogy egy éves elmúlt, tojásos galuskával is csinálhatjuk, de ha kisebb manócskáról van szó, vagy vegán családról, egyszerű zabgaluska kerülhet levesbetétként az ételbe.

Hozzávalók:
a leveshez:
1/2 kg zöldborsó
3 szál répa
3 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 pici fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk kókuszzsír
1 csipet majoránna, őrölt kömény

víz

a galuskához:
1 tojás                              vagy             1 ek zabliszt
pár kanál tk liszt                                   1 ek tk liszt
1 tk vegamix                                         1 tk vegamix
csipet só                                               csipet só
                                                            víz

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a zellert nagyobb darabokban hagyjuk. A kókuszzsíron picit megfuttatjuk őket, majd adunk hozzá pár kanál vizet. Beleöntjük a borsót is (a nagyrédeieknek van most bababarát terméke, ha nem elérhető a bio, vagy nincs házi. A Sp*rban mindig van.). Lassú tűzön hagyjuk puhulni a zöldségeket. (finomabb lesz így) Közben megpucoljuk a hagymákat, azt is beledobjuk, és hozzáadjuk a fűszereket. 
A baba miatt főzhetünk bele 1-2 szemkrumplit is. A vizet egy darabig utánapótoljuk, majd felengedjük annyival, hogy éppen ellepje. 
A galuskához a tészta hozzávalóit egy villával eldolgozzuk. A vegán galuskához adhatunk kevés őrölt lenmagot is. Ez a fajta tészta lassabban fő meg. Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, beleszaggatjuk a galuska tésztát. Együtt főzzük.

A babának, mikor elkészült, kiveszünk nagyobb darab zöldségeket, villával összepasszírozzuk, vagy botmixerrel is dolgozhatunk.
A borsót egy kis szűrőbe tesszük, amin átpasszírozzuk, és úgy adjuk a többi zöldségféléhez. Így a borsó héja nem bántja a pocakot. (Amúgy sem lehet normálisan összemixelni, nem megy szét a legjobb géppel sem igazán.)
Ha már nagyobb, keverhetünk bele 1 kk biotejfölt, vagy összefőzhetjük 1 tk darált kesudióval. Tehetünk a galuskából is mellé 1-2 darabot.
Ha "hizlalni" akarjuk a picit, egy ek. tökmagolajjal összekeverhetjük a papit, szívesen megeszik a babák.


2014. március 18., kedd

Egyszerű diókrém goffrira, palacsintára

Nem recept, inkább olyan ötletadó, emlékeztető, kedvcsináló. A krém azért is nagyszerű, mert a dió gazdag telítetlen zsírsavakban, kalcium, kálium és foszfor tartalma magas, emellett A, B1, B2 vitaminok is jutnak a szervezetbe, ha fogyasztjuk. A banán szintén káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag növény. Így a krémmel a premenstruációs tüneteket csökkenthetjük, hangulatjavító lehet, oldhatja a stresszt, és enyhítheti a depressziós tüneteket is.

 Általában mindig ugyanúgy esszük a gofrit. (Jó kis recept ötlet pl. itt.) Ha van időnk, akkor megpakolva olajos maggal, reszelt almával, kivivel és banánnal - nem szoktuk unni -, ha nincs, megy rá egy kis lekvár, a gyümölcsöket meg elrágcsáljuk mellé egészben. Legutóbb változatosságra vágytam, de kevés időm volt. Így fogtam egy darab banánt, villával összetörtem. Szórtam rá egy kis vaníliát őrlővel, hozzáadtam egy marék darált diót, és már mehetett is öntetnek a rácsokra. Ha krémesebbre szeretné az ember, keverhetünk bele egy kis Vegimilket, vagy egyéb fajta tejport, de anélkül is tökéletes.



2014. március 12., szerda

Brokkolis tésztasaláta

Amikor eleinte mindenre elkezdték ráírni, hogy teljeskiőrlésű - és közben lézengtek a tésztában a korpadarabok - nagyon fel tudott bosszantani a dolog. Azóta megembereltem magam, és 10 esetből már csak egyszer-kétszer jegyzem meg a boltban, hogy nem láttak ezek még teljes búzaszemből őrölt lisztet... Legfőképpen azért is zavar a dolog, mert messziről látom, ha valahol mellébeszélnek ez ügyben, de egy átlag vásárló azt hiszi, hogy most végre egészségeset tesz a kosarába. Persze még így is jobb a helyzet, mert legalább nem teljesen fehér terméket fogyaszt, de akkor is hazugságon alapul.
A Barilla vollkorn tésztáinál is ugyanezek a gondolatok merültek fel bennem, azért ez a monológ. Tészta salátának viszont tökéletes, nem fő szét, ízletes, Férj is megeszi, bármi maradékot bele lehet tenni, ami van otthon.

Hozzávalók:
1/2 kg tk tészta
1 fej brokkoli
10 dkg fűszeres tofu / feta sajt
1 db kápia paprika
4 db paradicsom
1 kis fej lilahagyma
1/2 kígyóuborka
1/2 fej jégsaláta
napraforgó mag
tökmagolaj
kókuszzsír

A tésztát az előírt módon megfőzzük.
A brokkolit rózsáira szedve a sütőben 15-20 perc alatt tepsiben kevés kókuszzsíron megsütjük.
A tofut kis kockákra vágjuk. Ha feta sajtot használunk (nálunk a Férj azzal felturbózva ette meg) csak a végén keverjük bele óvatosan, különben szétmállik a salátában.
A paprikát, paradicsomot, uborkát, lila hagymát kis kockákra vágjuk, a jégsaláta leveleit apróra tépkedjük. Amikor kész, a tofuval és a brokkolival együtt a tésztához kavarjuk, rászórhatunk némi pirított napraforgó magot is, majd a végén meglocsoljuk valamilyen hidegen sajtolt olajjal.


2014. február 24., hétfő

Ismerjük meg egymást

Zsuzska játékra hívott pár napja, azután pedig Vegalife is. A játék célja, hogy mind jobban megismerjük egymást, és 7 kevésbé ismert dolgot mondjunk el magunkról. Valamikor száz éve már volt egy hasonló bejegyzés, de most direkt nem nézem vissza, majd utána.
Fura dolog ez a játékosdi egyébként, mert "jár az ember szája" amúgy is, de ha kell, az más. Akkor nehéz, és semmi nem jut eszébe, és a hétszer annyi még mindig csak nulla. :)

1. Tériszonyom van, ennek ellenére érdekes módon nagyon szeretek repülni nagy gépekkel. Egyszer vitorlással is próbálkoztam, de végig úgy remegtem, mint a kocsonya. Még Ábel megszületését sem vártam úgy, mint akkor a leszállást. :)
2. Jó a szemem, viszont rossz a fülem. Molnár betegség... 
3. Kicsiként arról álmodoztam, hogy mohatetős, fa gerendás passzív házban fogunk lakni valahol Izland környékén, és vízgőzzel fűtünk. (Delta hatás.) Apával azóta is beszéljük időnként, hogy meleg vízzel kellene fűteni a fóliát... vagy strandot építeni oda elénk... :).
4. Szeretek kézműveskedni, de nem varrok túl szépen (vasalni se). Pedig jobb lenne, ha a kreativitás  hasznosabb dolgokban realizálódna, mint pl. a kötés, horgolás. Ehelyett raffia kis kosarat tudok fonni, meg helyre királykisasszonyt rajzolni, ha épp úgy hozza a sors.
5. Könnyen megjegyzek számsorokat, kódokat. Sok telefonszám van a fejemben. Mégis akadt olyan pillanat, hogy semmiképp nem tudtam felidézni a PIN kódomat, amit máskor gondolkodás nélkül is beütök.
6. Múlt hét csütörtökig azt hittem "Pesten nincs Mátraháza", de rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Kár, hogy éppen ebben az időszakban történt, és nem hamarabb. Bár nem hiszek a véletlenekben, inkább abban, hogy Isten igazgatja az útjainkat, ezért biztosan oka van.
7. A szülés óta sokat fáj a derekam. Ez arra volt jó, hogy könnyebben megértsem azokat körülöttem, akik különböző erősebb fájdalmak miatt panaszkodnak. Az ember együtt-érzőbbé válik ilyenkor, pedig enélkül is jóval empatikusabbnak kellene lennie. Egy decemberi dolog kapcsán elhatároztam pl., hogy soha nem szabad ítélkeznem (egyébként sem) az utcán, ha számomra furcsán viselkedik valaki, mert sosem lehet tudni, épp mi van mögötte. Hogy nem lóg az iskolából, hanem épp gipszlevételre megy, vagy a néni azért ideges a buszon, mert közben iszonyúan fáj a feje, az az anyuka pedig aki délben is fürdőköpenyben szalad ki a postaládáig, egész éjjel nem aludt, mert...

És akiket játékba hívok? (Fura választásnak tűnhet, de van benne logika, csak nem írom le. Azért nem 7, mert több nem fért bele.)

2014. február 17., hétfő

Vöröslencse saláta

Érdemes megpróbálni, mert finom, hamar elkészül, és egészséges is.
 
Hozzávalók:
200 g barnarizs
1 tk vegamix
200 g vöröslencse
1 kisebb zeller
1 marék napraforgómag
1/2 diónyi vöröshagyma
1 kk borsikafű, őrölt kömény, majoránna
1 szál babérlevél
 
A barna rizst két és félszeres mennyiségű vegamixes, sós vízben megfőzzük bő 40 perc alatt.
A vörös lencsét némi sóval és a babérlevéllel megfőzzük. Előtte érdemes pár órára beáztatni.
Amikor készen vannak, egy nagy tálban összekeverjük a rizst a lencsével és a lereszelt zellerrel. Hozzáadjuk a napraforgó magot, a felaprított vöröshagymát és a fűszereket, alaposan átkeverjük. Teljes kiőrlésű kenyérszeletre halmozzuk, és már fogyasztható is.