2011. november 1., kedd

Ischler

Avagy az ischlernek látszó születésnapi torta. :)
A hugom kedvence, 23. születésnapján megleptem vele. A kiinduló recept a Mindmegettéről van. Bár voltak különböző akadályok, amelyeket nehezebben vettem, de szerinte finom lett, és ez a lényeg. Még olyan dugi árut is elő kellett vennem, mint a norvég csoki, de csak megsült, és Csilla sem jött le szaglászni, hogy mi ez a finomság... :)

Reformosok most nagyon csukják be a szemüket... Részletes leírás következik annak érdekében, hogy legközelebb ne én fürdessem csokiban az ujjaimat. :)

Ischler
 
Hozzávalók:
70 dkg liszt
50 dkg vaj/margarin
40 dkg gyümölcscukor
30 dkg darált mandula vagy dió
1,5 csomag foszfát mentes sütőpor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
2 evőkanál rumaroma
3 ek szójatej (opcionális)

20 dkg vegyes gyümölcs / barack / ribizli lekvár

40 dkg étcsokoládé + 10 dkg vaj

Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a darált mandulát, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a rumaromát és a vajat és összedolgozzuk.
Nekem sehogyan sem akart összeállni, adtam hozzá 3 ek tejet, és tökéletesen gyúrható lett.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, olyan fél centisre, majd kör alakú szaggatóval korongokat vágunk ki. Nagy tepsibe rakjuk őket egymás mellé. Valamennyi rést hagyjunk, mert híznak.
180 C-on 10-15 perc között megsülnek, mehet a következő tepsi utána.
Most összesen kb. 4 tepsivel lett, 1 tepsibe 16 korong került.
Amikor kihültek a korongok, lekvárral összeragasztunk kettőt.
A csokoládét felolvasztjuk a vajjal, majd a korongokat belemártjuk, hogy az oldalát is bevonja. Tálcára helyezzük óvatosan.
Hamar elfogy. :)

Reformosítani nem olyan egyszerű, de a liszt fele-fele arányban lehet teljes őrlésű/fehér. A margarin helyett pálmazsírt tudnék elképzelni alternatívának, a cukor mennyiségét levenném felére.

Nincsenek megjegyzések: