2010. május 12., szerda

Paradicsomos gombóc

Avagy töltött paprika paprika nélkül. Terem már a fóliában szépen, de azért ott még nem tartunk, hogy csak úgy megfőzzük.

A hugom csütörtök este kijelentette, hogy töltött paprikát enne. Amikor alternatívaként Anyával a bablevest ajánlottuk fel, tovább erősítettük benne a gondolatot. :) Két fajtát készítettem, egy vegánt és egy vegetáriánust.
A vegánt szójával, a másikat tojással. Mivel ez előbbit nem igazán fogta össze semmi, és a paradicsomos lében sütöttem, kicsit meglazult, de a fél gombóc formát tartották.

Paradicsomlében sült gombócok

Hozzávalók:
1/2 kg rizs
1 fej hagyma
7 db tojás
10 dkg dió darálva
1 ek vegamix
3 l paradicsomlé
4 kanál oliva olaj
3 kanál méz


Elkészítés:
A felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, sózom, majd felöntöm 2x-es mennyiségű vízzel. (1/2 kg-hoz 1 liter ez esetben.)
Ha barna rizzsel készítem, 2,5x-es vízben 40 percig főzöm.
Míg a rizs fő, felverek 5 tojást, megsózom, kevés olajon megsütöm rántottának. Amikor kész, egy villával apróra töröm. Belekeverem a diót, a vegamixet, és a főtt rizst. Ezután a maradék két nyers tojást belekeverem, hogy jobban összefogja.
Egy kiolajozott tepsibe szépen egymás mellé formázok tenyérnyi gombócokat. Amikor a tepsi megtelt, felöntöm a mézzel elkevert paradicsomlével.
Lassú tűzön sütöm legalább egy óra hosszát.



Paradicsomos gombócok reformosan
Hozzávalók:
1/2 kg barnarizs
1 fej hagyma
15 dkg szójagranulátum (vagy gombával, napraforgómaggal vegyesen)
10 dkg dió darálva
1 ek vegamix
1 tk majoranna (kihagyható)
1 tk borsikafű
pici fej fokhagyma (kihagyható)
3 l paradicsomlé, vagy 3 db (170 g-os vagy milyen) paradicsomsűrítmény
4 kanál oliva olaj


Elkészítés:
A felaprított hagymát vízen megpárolom, hozzáteszek egy kanál olajat, összekeverem, ráöntöm a rizst, picit pirítom együtt, majd felöntöm minimum 2,5x-es mennyiségű vízzel és 40 percig főzöm. (Sokszor jóval több vízben főzöm, és inkább leszűröm, egyszerűbb számomra, mert kevésbé égetem oda a lábasok alját. :) )
Jó sós vízben felteszem a szóját főni. Forrás után kb. 3-5 perc múlva már készen is van. Lecsöpögtetem, kinyomkodom. (így elmegy az a kellemetlen mellékíze) 1 ek oliva olajjal, fűszerekkel, apróra vágott fokhagymával összekeverem, rövid ideig hagyom összeérni az ízeket. Később belekeverem a diót, a vegamixet, és a főtt barnarizst. Meg kell kóstolni, igényel-e még egy kis sót.
Amikor kész, és hűlt valamennyit, kézzel gombócokat formázok, amiket egy kiolajozott tepsibe  helyezek, majd felöntök paradicsomlével.
Arra ügyelek, hogy a gombócok tetején mindenképp legyen sűrűbb paradicsomlé, így nem szárad meg a gombóc teteje.
180 C-os sütőben 1 óráig sütöm. 

Nincsenek megjegyzések: