2010. február 8., hétfő

Fricska a reformosnak

Úgy érzem, ismét kaptam egy fricskát a reformos kajáimmal kapcsolatban, ami most nem esett jól. Persze nap-mint nap jön újabb és újabb "pofon" valakitől, többnyire fel sem veszem, pár perc múlva elfelejtem az egészet... néha szíven üt. Most épp így jártam.
Ahogy görgettem magamban a dolgot, az jutott eszembe, hogy talán én is így szúrkálódok kaja ügyben, csak a másik oldalon, és észre sem veszem?
Bár szeretném hinni, hogy nem így van. Ha beszélgetünk róla, bizony közlöm a véleményemet, de magamtól már régóta nem hozakodok elő vele, mert nem téríteni akarok, maximum meggyőzni. Olykor kiszalad olyasmi a számon, hogy ne igyon evés közben, mert felhígítja a gyomorsavat, de olykor azt is visszaszívnám azonnal. Az emberek nehezen tűrik, ha az étkezésükbe beleszólnak, pedig iszonyatos mennyiségű szemét kerül a szervezetünkbe, ha nem figyelünk. Tegnap pl. a barátom nézegette az egyik sonka összetevőit: 76%-a hús, de akkor mi a többi? Kérdezte, és persze ez még minőségi termék volt viszonylag kevés összetevővel, tehát egészen normális.

Nem jó, ha hallgatok az ügyben, az sem, ha az ellenkezőjét teszem. Nagy libikóka ez, de néha azért úgy érzem, el kell mondanom, érvekkel. Ész érvekkel, anélkül nem ér semmi az egész. Ne is várja senki, hogy teljesen csöndben maradjak, mert ezek elvek, amiért ha nem állok ki, vagy nem képviselem, akkor forgatom a köpönyegem. (Nem árt, ha az ember esőben, hóban, napsütésben is ugyanazokat vallja.)
Csak azt nem értem, miért kell csúfolódni ezen, főleg mindenevő körben? Miért kell bántani a másikat azért, mert másképp gondolkozik, él? Hiszen attól még ugyanaz a kaotikus, szeleburdi, nagy darab nő vagyok, csak többnyire növényevő.

És ettől még szeretem a nem növényevőket is. :)

9 megjegyzés:

Moha írta...

Itt egy nem(csak) növényevő beszél:) sajnálom,ha bántások érnek a reformos ételek miatt! Viszont nekem is lenne egy kérdésem: a csigakeksznél láttam,margarint használsz, az az egyik legnagyobb szemét amit az emberekbe tömnek szerintem! Itt mi lenne a helyes megoldás? (ne a bio margarint javasold ha lehet, mert azt egy öttagú családnál képtelenség pénzzel győzni,egyszer vettem,ízre is szörnyű volt)

endivia írta...

Szia!

Erre a szurkálódásra van sok megközelítés. De hogy csak egy nagy okost idézzek az emberek utálják, amit nem értenek.
Maradj mindig önmagad, és tojd le őket!
Szép napot!
K

Bridge írta...

Ez a süti külön kérésre nem az egészségesebb fajtából készült. :) Igazad van a margarinnal kapcsolatban, a bio margarin sem tökéletes, amit előszeretettel használunk vegán körökben.
Ritkán szoktam én is, mert valóban drága.
Többnyire olivaolajat használok, és vizet. A sütőmargarinoknak is 70%-a zsír, erős túlzással a többi víz.
A legtöbb süteménynél használható ez a megoldás.
Ha olyan omlósabbat akarok, zabpehelyliszt és kukoricaliszt kis keveréke segít pl. linzertésza félét kerekíteni.
Ami szintén drágább, de jó megoldás lehet, a pálmazsír, vagy pálmavaj. Igen jól alkalmazható margarin helyett, ízre semleges.

Bridge írta...

Köszi, kedvesek vagytok.
Kicsit talán érzékenyebben reagáltam dolgokra - valószínűleg azért, mert kicsit hátbatámadás volt, és nem tudtam rá reagálni sem - hát kiírtam.
Tudom, hogy nem mindenki ilyen, és vannak mindőnknek rossz napjai. Ma reggelre azt is felfogtam, hogy az egész bejegyzés kiindítójának bizony nem telt olyan jól a 7végéje, mint nekem. Keserűbb volt a lelke, hát úgy érezte valahol karmolnia kell kicsit...
Jobban kellene gyakorolnom a türelem és megértő hozzáállás erényeit. :)

Szamóca írta...

Bridge, tényleg nem kell foglalkozni vele. Mást úgysem tudsz tenni. Neked így jó, ahogy élsz, és hogy ez másoknak mégsem tetszik, arról nem tehetsz, pedig nem ártasz vele senkinek.
Engem is nagyon sok bántás, meg nem értettség ér a családomon belül - sajnos. Tőlük még nehezebb elviselni, de ez van.
Az ismeretségi körömben pedig inkább a gúnyolódás dívik, olyannyira, hogy már közröhej tárgya vagyok emiatt a faluban, de nem érdekel. Nem értem ugyan, miért ez a reakció, hiszen én sem beszélek róla, ha nem muszáj és nem akarok téríteni sem, mégis állandóan ez a téma, mert egyszerűen nem tudják az emberek feldolgozni, megérteni. Mostmár nem is állok neki megmagyarázni még észérvekkel sem, mert úgyis hasztalan. Nem megérteni akarják, csak rajtam szórakozni, úgyhogy egyik fülemben be, a másikon ki - azt hiszem, ez a helyes hozzáállás.

Moha, én is olajat használok inkább margarin helyett - olajat és vizet. Általában beválik, csak ki kell kísérletezni, hogy miből mennyi kell a tésztába. Ha omlós tésztát szeretnék, akkor Bridge által leírt módszert használom én is, vagy egyszerűen csak kevesebb olajat (vagy semennyit sem) és több vizet teszek a tésztába. Attól is omlós(abb) lesz.

Bridge írta...

Köszi a bátorító szavakat, kedves vagy! :)

Névtelen írta...

Sziasztok!

Felkaptam a fejem erre az olajjal történő helyettesítésre..Tudnátok mondani arányokat is (a víz-olajra), például az omlós tésztánál? Bridge! még egy kérdés: a kukoricalisztből mennyit teszel az egész lisztmennyisághez képest? Köszi:Katac

Bridge írta...

Szia Katac!

Ha ránézel a sütijeimre, pl. erre:
http://biobrigi.blogspot.com/2009/
01/alms-reformosan.html
láthatsz arányokat.
De általában 40 dkg liszthez számolok 1 dl olajat. Ezzel összemorzsolom a tésztát, hogy mindenhová jusson belőle, azután pedig annyi hideg vizet adok hozzá, amennyitől rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapok.
A kukoricaliszt mennyisége kb. 10%-a a tésztának. Fél kiló tk liszthez 5 deka körül szoktam adagolni.
Ez olyan lepénytésztának felel meg.

35 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg finomabbra őrölt kukoricadara, vagy liszt
2 dl víz (vagy pl.- almalé)
1 dl olivaolaj
1 zacskó borkőmentes sütőpor
1 ek méz
1 csipet só

Amikor valóban omlós tésztát akar az ember, meg kell emelni a zsíradék mennyiségét. Van olyan tésztaféle, ahol egyforma a liszt és a zsiradék aránya, de szerintem az egyharmad zsiradék, kétharmad liszt is megteszi. Ha 70%_os zsírtartalmú margarint veszünk pl. akkor számíthatjuk úgy, hogy 60 dkg liszthez kell durván 2,5 dl olaj és 0,5 dl hideg víz.
A zabpehelyliszttel lehet még játszani, az kicsit ropogósabbá tudja tenni a süteményünk tésztáját.

Névtelen írta...

Szia Bridge!

Csak most tudtam elolvasni a válaszod,köszi, hogy ilyen részletesen válaszoltál!:))
Megpróbálom gyakorlatba átültetni pl. az omlós tésztájú pitéknél!köszi: Katac