2015. június 30., kedd

Karobos-meggyes muffin

Volt meggyem, és sütit akartam sütni. Hát ez lett belőle. A gyereknek, de nekem is nagyon ízlett. Arányaiban a hajdinás piskótából indultam ki, gondoltam, ha az piskóta állagú lesz annyi folyadékkal, ennél is csak fog működni. Működött is, csak naivan mindig azt hiszem, hogy a negyven éves sütőm majd felül is úgy süt, mint alul... hiába a cserép az aljában, meg mindenféle praktika, így kicsit némelyik alja karamellesebb lett.
Annyi változtatás még, hogy legközelebb merem a teljesőrlésű lisztet teljesen hajdinára cserélni, akkor csak zab és hajdina lesz benne.
Mivel csak Nagyúton van muffinsütő formám, kissé csálék lettek a sütemények, de azért valahogy túl lehet élni. :)

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
15 dkg hajdinaliszt
5 dkg tk liszt
10 dkg eritrit
10 dkg darált dió
2 ek karob
1 cs sütőpor
1 csipet vaníliapor
5 dl növényi tej
50 ml olivaolaj

1 kis tál meggy kimagozva

A sütőt bemelegítjük, a muffin papírokat előkészítjük.
A száraz összetevőket összekeverjük, majd beletesszük a tejet és az olajat is. Egyenletesen elkeverjük, a végén hozzáadjuk a meggyet is. Muffinpapírokba adagoljuk, és közepes hőfokon bő fél órát sütjük.

2015. június 18., csütörtök

Töltött tök

Otthon a kert ontja a zsenge tököket, nő a répa, zöldül a petrezselyem, nő a hagyma, megöregedett a kapor... A rukkola saláta leveleit Apa akkorára nevelte, hogy először nem akartam hinni a szememnek... és az íze?! Vetekszik egy szál tormával egy levél. :)
Nagyon szeretem ezt az időszakot, mert bár piacra járni roppant izgalmas, de akinek a pénztárcája nincs kitömve annak részben nézelődésre való, és jól meggondolni, mit tesz a kosarába/banyatankjába. 
A kiskerti növényekkel való bajlódás pedig nem is olyan vészes. Amikor egészen kicsik, és van egy gazosabb időszak, az munkásabb, keservesebb, de azután már akár kikapcsolódásnak is jó egy dolgosabb nap után. Főleg annak, aki szellemi munkát végez. Csak látszólag pihentető munka után hazajönni, és leülni a gép elé zombi fejjel nyomkodni, ez teljesen kimeríti a szervezetet, szó szerint butít, míg egy kerti kapirgálás helyreránt. Ugyan erőt kell vennie magán, de azután mintha kicserélték volna.
Visszatérve a termésre és a tegnapi ebédünkre, sokat tipródtam, mit kellene kezdeni ennyi tökkel, főzeléket már ettünk, így jöhetett a töltött tök. Volt otthon még maradék héjában főtt krumpli, de akár főtt barna rizs, vagy köles is lehetett volna az alap. A hugom, és az anyósom szerint az utóbbi idők jobb kajái közül való, akár minden héten jöhet. A hugom meg azon is örvendezett, hogy ő maga is el tudja készíteni, miután kénytelen volt összerakni az egészet, míg én Ábelt altattam.

Hozzávalók:
Alap:
4 zsenge főzni való tök

Töltelék:
8-10 szem közepes főtt burgonya
10 dkg napraforgó mag
1 kis fej lilahagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
5 dkg növényi sajt (elhagyható)

A tetejére: 
tejföl vagy: magtejföl (napraforgó/kesu/mandula)
                   1 marék sörélesztő pehely (elhagyható, Candidások mindenképp)
                   kis piros színű paprika (de ez is kimaradhat)
                   pici só

A tököket megpucoljuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk.
A főtt burgonyát villával összetörjük, a napraforgó magot durvára darálva hozzáadjuk, a lilahagymát és a petrezselyem zöldet apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. A növényi sajtot lereszeljük és beleszórjuk, sózzuk. A tölteléket jól elkeverjük, és a kivájt tökök mélyedéseibe helyezzük.

A napraforgó magot kevés vízzel összeturmixoljuk, míg finom krémet nem kapunk, esetleg egy kis piros paprikát is beledolgozhatunk. Összekeverjük a sörélesztő pehellyel, és a tökök tetején egyenletesen elosztjuk. (A képen lévőn sima tejföl volt, mert ez mutatott jobban, de a családban többünknek jobb kerülni a tejtermékeket, kinek laktóz érzékenység miatt, kinek a pollen allergiáját erősíti...)
Hőlégkeverésen 180 C-on 25-30 perc alatt sütjük, míg a teteje meg nem pirul, és a tök meg nem puhul.


2015. június 11., csütörtök

Lecsó gombával és barna rizzsel

A múlt héten a gombás rizs járt a fejemben, ami nálunk paradicsomlében főtt rizs plusz gomba. Nagyon finom tud lenni, de csak fehér rizsből. Ezen totóztam, hogyan lehetne hasonló ízt elérni. Így került gomba némi lecsóba, az pedig a rizsre. Nem ugyanaz, de finom volt. 
Receptnek nem recept igazán, inkább csak emlékeztető. Nyári gyors kaja.
Hála Istennek már otthonról a fóliából jön a paprika és paradicsom, nem a piacról. Különben még nem készülne csak nyersen egy kis saláta belőle. Apa ilyenkor büszkén somolyog, hogy ugyan annyit kelt fel éjszakánként az elején a fűtés miatt, mint én a gyerekhez, de most mikor esszük, milyen jó...

Hozzávalók:
1 bögre barna rizs
1/2 kg csiperke gomba
10 db paradicsom
10 db fehér húsú paprika
1 kis fej vöröshagyma
1/2 ek kókuszzsír
1 tk só

A barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben összességében kb. 50 percig főzzük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, némi vízzel megpároljuk. Azután rátesszük az olajat, a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát, és gyakori kevergetés mellett megvárjuk, míg a gomba "elfővi" a levét. Azután hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, pár perc múlva a szintén kis darabokra vágott paradicsomot, sózzuk, és megvárjuk míg minden összefő egy kicsit. Rizsre halmozva fogyasszuk zöld salátával.


2015. június 9., kedd

Rebarbarás eperlekvár

Egyszer már ki kellett próbálni, de a rebarbara pucolásakor rájöttem, hogy ismétlés csak jövőre. :)
Ekkora mennyiségből kb. 8 bébiételes üveg lesz tele. Az íze kissé savanykásabb összességében mint egy normál eperlekvárnak, de kellemes.
A hozzávalókhoz vehető egy késhegynyi kálium szorbát a parázósoknak, de tiszta üveg, egészséges gyümölcsök esetén nem szokott probléma lenni.

Hozzávalók:
4 szál nagyobb rebarbara
1 kg eper
8 ek gyümölcscukor
1 csipet vanília
4 g agar-agar + 0,3 dl víz

Üvegeket alaposan elmosunk, ecetes vízzel elöblítünk, és megszárítunk.

A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk. Az epret lecsumázzuk, mossuk, a nagyobbakat ketté vágjuk. Egy kisebb fazékban összefőzzük őket. A végén az agar-agart egészen kevés vízzel felhígítjuk, hogy ne kerüljön csomósan a lekvárba, percekig állni hagyjuk, belekeverjük. Gyakori kevergetés mellett 3 percig főzzük.
Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, lezárjuk, és mehetnek a dunsztba egy napra.

2015. június 2., kedd

Hagymás újburgonya

Nem a boldog főzőcskéről szólnak a mindennapjaink egy ideje az tény. Elnézést az olvasóktól, de pár hét múlva remélem, túl leszünk ezen is.
Ma azonban jó kedvvel és már elég éhesen tettem be a sütőbe a vacsorát. Ábel is ott sertepertélt, és amikor végre azt mondtam, ehetünk, lerakta a locsolót abban a pillanatban. Pedig előtte legalább tízszer töltöttem újra, hogy meglocsolhassa a kertben a virágokat, bokrokat.
Nagyon finom illata volt, még világgá sem akartam tőle menni, csak már végre enni. :)

Hozzávalók:
2 kg közepes újburgonya
2 fej közepes vöröshagyma
20-30 ml olivaolaj
1/2 citrom leve
1 kk őrölt kömény
1 kk majoránna
1 kk kakukkfű

A burgonya héját vékonyan lekaparjuk, a kisebbeket félbe, a nagyobbakat négybe vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vastag karikákra szeleteljük, szétszedjük.
Egy nagy sütőzsákba borítjuk a burgonyát, a hagymát, ráöntjük az olívaolajat, a citrom levét,  rászórjuk a fűszereket és finoman sózzuk. Lezárjuk a zsákot, és összerázzuk az egészet alaposan, azután egy tepsiben elfektetjük, és közepes hőfoknál kicsit magasabban sütjük.
Bő fél óra alatt sül meg, közben érdemes kétszer-háromszor megfordítani a zsákot, míg a burgonyák némi halvány pirosas színezetet nem kapnak.
A zsák azért jó, mert puha, kicsit "szaftos", nagyon jól összeért ízeket kapunk.




2015. május 9., szombat

Meghívó



Tudományos-ismeretterjesztő életmód-előadások
a Testnevelési Egyetemen 2015-ben is!

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait
táplálkozástudományi és életmód-előadásainkra:

NEM TITOK AZ EGÉSZSÉG – 2015

A vetítéssel egybekötött előadásokat havonta, 18 órai kezdettel,
a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) dísztermében tartjuk
(1123 Budapest, Alkotás u. 44.)
Május 12.        Válogatás az elmúlt évek életmódtáborainak menüsoraiból
Vegán táborok reformételei • Az otthoni étrend felépítése és receptjavaslatok• Fórumbeszélgetés

Előadó: Tóth Gábor okl. élelmiszer-ipari fejlesztőmérnök, táplálkozástudományi előadó, szakíró

Mindenkit szeretettel várunk!

Az előadások után beszélgetést tartunk
Terembérleti hozzájárulásként 250 Ft-ot elfogadunk
További információk: 06/30-221-9355 (Pásztor Katalin);
A sorozatot szervezi és támogatja: Életpont Nonprofit Kft.

2015. május 7., csütörtök

Szendvics zsömle

A férj reggeli szendvicseihez kell a változatosság. Nem lehet mindig "pain panasz", császárzsömle, vagy kis betyár.

Hozzávalók:
40 dkg tk liszt
20 dkg finomliszt
1 közepes főtt burgonya
250-300 ml növényi tej
80 ml oliva olaj
1,5 dkg élesztő
1 kk méz
1 tk só
lenmag, szezámmag, napraforgómag ízlés szerint

A legegyszerűbb a kenyérsütőgéppel megdagasztatni, de ha nincs, az élesztőt 1 dl mézes tejben felfuttatjuk, majd a száraz összetevőkhöz keverjük. Hozzágyúrjuk a krumplit, az olivaolajat, majd a végén annyi folyadékot, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A burgonya miatt nem lehet a folyadékot pontosan megmondani, mert attól függ, mekkora és vizesebb-e. Úgyis látni, mikor gyúrjuk, hogy nem ragacsos, hanem amikor benyomod, visszarúg, de nem keményen.
Formázzuk, megkenjük kevés vízzel, bevágjuk a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, zsírpapírra tesszük, 30-40 percet kelesztjük, ugyanennyit közepes hőfokon sütjük.
Aztán kiülünk a rétre, és megesszük. :)



2015. április 27., hétfő

Datolya kabátban, illetve lekváros bukta

Az első változat hirtelen ötletből készült, és maradék tésztából. A Fiatalember miatt, aki aztán megeszi külön a datolyát, külön a tésztát. Egyben való fogyasztásával ne riogassam. :)
Most egy kicsit változtattam a tésztán. Bukta készült, de a hagyományos tésztába némi olajos mag is került. Nem sok, de éppen arra jó, hogy hozza a kellemes aromát.
A hozzávalók kb. 12 kisebb buktához, és egy tepsi datolyás kiscsigához elegendők.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (kb. 30 dkg tk, 30 dkg fehér)
20 dkg kókuszzsír
10 dkg dió
10 dkg gyümölcscukor / eritrit / nyírfacukor
kb. 300 ml növényi tej
1/2 tk só
2 dkg élesztő

szilvalekvár / magozott datolya

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a kókuszzsírt beledolgozzuk. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a tésztába és gyúrni kezdjük. Folyamatosan adagoljuk a tésztához a folyadékot attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel. A teljes őrlésű lisztek mindig többet. Kissé lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk.
  a) A buktákhoz kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a lekvárt, formázzuk,
      a széleket aláhajtjuk. 
  b) A datolyás kiscsigához a tésztát vékonyra nyújtjuk. Ha szeretjük a nagyon édeset,tehetünk 
      bele egész datolyákat, de számomra az túl tömény volt, így feleztem.
     A datolya hosszának megfelelően vékony csíkokat vágunk a tésztából (kb. 3-4 cm) és a 
     szélétől elkezdjük a datolyát beletekerni. Másfél, két fordulat után elvágjuk tepsibe vele, 
     jöhet a következő...
     Ha ferdén vágjuk kicsit a tésztát, mutatósabb csigákat kapunk.
Bő fél órát kelesztjük. (A csiga a hűtőben pihent egy órát, míg a bukta sült, bírja.)
Közepes hőfokon 25-30 perc alatt sütjük.


2015. április 21., kedd

"Csokis-kókuszos" briós

Mónika sok évvel ezelőtti bejegyzése alapján készültek a briósok. Ahogy olvasgattam a megjegyzéseket is, kicsit időutazás volt. :) 
Az általa leírt recept tökéletesen beleillett a képbe, minden összetevőből volt itthon, csak kicsit több lett benne a barna liszt, csoki helyett karobot tettem a tésztába, amivel nagyon finom lett, és kicsit több töltelékkel készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt (50 dkg tk tönköly, 30 dkg fehér)
5 dl növényi tej
15 dkg gyümölcscukor/eritrit
10 dkg kókuszzsír
2 dkg élesztő
1 tk só

2 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd átdolgozzuk a kókuszzsírral. A végén beleöntjük a felfutott élesztőt is a maradék tejjel, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Vékonyra nyújtjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:
1,5 dl növényi tej
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg kókuszzsír
2 ek karobpor
2 ek gyümölcscukor/eritrit
vanília


A növényi tejet felforraljuk, beleöntjük a cukrot, a karobport és a kókuszreszeléket némi vanília porral. 
A kinyújtott tésztán elkenjük a kókuszzsírt. A tésztát kb. 15x25-ös téglalapokra vágjuk, amiken egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, csak az alsó hosszabb oldalon hagyunk ki egy ujjnyi részt.
A töltelékes oldala felől tekerjük a fedetlen rész felé csiga formába, majd újra csiga formába hajtjuk.
Bő fél órát kelesztjük, majd újabb fél óra alatt közepes hőfokon megsütjük.

Jó fotó nincs, az alany mind elfogyott. :)

2015. április 20., hétfő

Almás-diós puha keksz

A kis Mazsola nagyon szívesen rágcsál kekszeket. Pénteken még jól belefért a napba egy kis sütiféle is, így az itthon lévő dolgokból összeraktuk ezt az egyszerű kekszféleséget. Ábel bőszen segített, ha rajta múlik, liszt nem is marad a sütiben. :) 
Valószínűleg túró nélkül is működne, de nálunk ennek az elhasználása volt a cél.
A férj szerint az aznapi menüből ez lett az egyik legjobb, pedig más fogára való is akadt. Főleg, hogy este, mikor hazajött, és megkóstolta, először azt gondolta, újabb "fűrészpor" fasírt lesz, de kellemes meglepetés érte.

Hozzávalók:
25 dkg bio túró
20 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg zabliszt
15 dkg gyümölcscukor / candidásoknak sztívia, eritrit
10 dkg darált dió
2 nagy alma
5 dkg pálmazsír (nem hidrogénezett)
vanília
1 cs foszfátmentes borkősütőpor
1 csipet só

A száraz összetevőket elkeverjük. A túrót áttörjük, az almát lereszeljük, majd ezeket a pálmazsírral együtt a száraz hozzávalókhoz adjuk. Alaposan összegyúrjuk, elég ragacsos állagot kapunk. 15-20 percet állni hagyjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket ellapogatva sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk. Némi helyet kell hagyni közöttük, de inkább felfelé hízik.
Közepes hőfokon 25-30 percig süssük.


2015. március 26., csütörtök

Pizza/tésztaszósz

Ha nagyon sietek, és nincs kedvem a hagyományos szószt készíteni, az összetevők nagy része megy a turmixba, és kicsit összefőzöm. Ha nagyon híg a paradicsomlé, egy kanál zabliszt még mehet bele, és készen van. Ha meghűlt, rákenjük a pizzatésztára, a szokásos módon megrakjuk, és már sülhet is. Vagy ráönthetjük spagetti tésztára.

Hozzávalók:
1/2 l sűrű paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
bazsalikom, oregáno
1 kk gyümölcscukor
1 csipet só
1 tk keményítő

A turmixba beleöntjük a paradicsomlevet, a négybe vágott, megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, sót, cukrot és a fűszereket. Összeturmixoljuk, majd a folyadékot egy lábasba öntjük. Felforraljuk. Amennyiben a szósz igényli, a keményítőt néhány kanál hideg vízzel egy pohárban feloldjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a szószhoz. Még egy percig főzzük, azalatt sűrűn kevergetjük.
Ha a vegán sajtszósszal napraforgóból készítjük a pizzát, akkor nagyon vékonyan kell kenni a paradicsomot, és lassú tűzön sütni a tésztát, mert egyébként nem sül át ropogósra.


2015. március 25., szerda

Mazsolás csigabuci - vegán

Burgonyapehely és zabpehely helyett tehetünk bele egy közepes főtt burgonyát is összetörve, akkor  kb. 50 ml folyadékkal kevesebb kell, de érdemes figyelni a tészta rugalmasságát.
A forma a kölyök miatt született. :)

Hozzávalók:
60 dkg tönkölyliszt (40 tk, 20 fehér)
260-280 ml víz
6 ek olivaolaj
1 pohár szójajoghurt
1 nagy marék mazsola
1 ek burgonyapehely
1 ek zabliszt
2 ek méz
vanília
1 tk só
2 dkg élesztő

1 ek nyírfaporcukor
muffin sütő forma, vagy muffin papír

A szójajoghurtból 2-3 kanálnyit egy kispohárba teszünk, ahhoz adjuk a porcukrot és összekeverjük. A többi hozzávaló mehet a tésztába. Dagasztógépben összedolgoztatjuk a őket, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tetejét kevés olivaolajjal, és 1-2 centi széles, arasznyi hosszú kissé ferde csíkokat vágunk belőle, amit majd a szélesebb végétől kezdve feltekerünk csigának, és muffin papírba tesszük. A tetejét megkenjük a szójajoghurt és porcukor keverékével. Bő fél órát kelesztjük, és 35-40 perc alatt közepes lángon megsütjük.


2015. március 19., csütörtök

Tavasz, zsömle, Godzilla

A kertben mindenütt bújnak a hagymások, január vége óta figyelem őket, ahogy először kibújtak a jácintok hajtásai. Azóta a krókuszok közül már el is virágoztak, némelyik jácint kinyílt, rengeteg ibolya illatozik, a japánbirs virágai csaknem kipattannak.

  

 Csendélet, kicsi kéz épp nem töri a rügyeket, simogat, csodál, mosolyog. Másnap mire kimegyek a liliom megtaposva, jácint letörve, és virágonként szétszórva a járdán. A fás bazsarózsát megritkította még hetekkel ezelőtt, azóta nagyjából tiszteletben tartja, de tegnapelőtt csak a tenyerében landolt egy bimbó. [Ki ismeri a Lilo & Stitch Godzilláját? És persze valójában az ezt követő rész lenne lényeges igazán...]
Ilyenkor elszomorodik, elcsügged az ember, vagy felmegy az agyvize... Pedig valójában egy kis manó szívének megkeserítése ez ügyben nem áll összhangban semmiféle virág szépségével. Merthogy nem gonoszságból tette, csak az "elméjéhez köttetett a bolondság", nincsenek meg a fejében az ok okozati összefüggések, ő még tapasztal. (És én is, hogy mi minden lakozik bennem.) Persze a tépkedés nem folytatódhat, meg kell tanítani, hogy ez így nem állapot.
Az ember, mikor még nincs gyereke, fogalma nincs róla, valójában mit is vállal (akkor sem, ha kisgyermekes közegben sokat mozog) és hogy mekkora a felelőssége ezzel kapcsolatban. Csodálatos elméletei vannak, mégis a gyakorlatban mennyire más. Azután azt veszi észre, hogy hullanak ki az elméletek, olykor marad a kétségbeesés, hogy lesz ebből "rendes ember", ha az én kezeimre van bízva. 
Hát csak úgy, ha van egy segítőm, aki pontosan tudja  a jó irányt, és ráhagyatkozom. Ellenben hullámvölgy az egész, egyszer fenn, egyszer lenn. Mikor épp hallgatok rá, fenn, aztán azt gondolom megy ez nekem egyedül is, óhatatlan következmény a lent. Ennek ellenére pártfogol és megerősít, ha kérem. És egy ilyen kis nyüzsgő, érdeklődő lény örökös tevékenykedéséből adódó helyzetek mindig eszembe juttatják, még ha meg is feledkeznék egyébként a függőségi viszonyról, és letörik a szarvamat, már ha nőni kezdene. :)
Ugyanígy kell alakítani a csöppek akaratos jellemét "korlátok felállításával és tetteik következményeinek kiszabásával", ellenben károsíthatjuk a teljes szabadjára engedéssel. Hiszen később az életben, mikor mindenben érvényesíteni akarja majd az akaratát, és nem működik - mert nem is működhet közösségekben - kudarcként él meg mindent, és keseredik el olyan dolgokon, amelyekre csak legyintenie kellene, és elengedni. Persze ez nem erőszakos neveléssel megy, hanem jó példával, sok sok szeretettel, szelídséggel, öleléssel, türelemmel és bölcsességgel. Ami nem tőlünk van, hanem ajándékként kapjuk, és addig betonba ágyazott, míg folyamatos a kapcsolat Vele. (Különben ki adhatna jót önmagából?)


De térjünk egy kicsit gastro témára is, mert sültek ám zsömlék is a konyhában, nem csak kertészkedtünk. Magdi adott egy jó ötletet hozzájuk. A hagyományos tésztámat használtam, 60 dkg liszt, 360 ml növényi tej és víz keveréke, 6 ek olivaolaj, 1,5 tk só, 1 kk méz, 1/4 kocka élesztő, magok. A tetejére kentem egy kis szójajoghurtot, amitől tényleg fényes lesz, ahogy Magdi írta és megszórtam szezámmaggal. Máskor csak vízzel megkenem, hogy ráragadjanak a tésztára.
Ha már felbontottuk a szójajoghurtot, és el akarjuk használni, a tésztába is lehet tenni, akkor 1 kis dobozos szójajoghurt és kb 250 ml víz váltja ki a növényi tej és víz keverékét. Jó állagú tésztát kapunk, puhábbat a szokásosnál.


2015. március 12., csütörtök

Vöröslencsés kölesfasírt

Ábel a hüvelyesek közül a vörös lencsével van igazán jóban. Miatta a feles arány a kölessel, éppenséggel növelhető is a lencse javára. Lencsét általában többet főzök, mivel sűrű, és inkább szűrök ki belőle, és a maradékból leves lesz.
Valahogy úgy találtam, hogy a fűszersók ebbe jobban illenek, bárhol lehet már ilyesmit kapni, még a Csepeli piac magos/fűszeresénél is. Én a fűszertartókkal együtt kaptam, és kezdtem el főzőcskézni vele. (Borzasztó drágának találtam, mikor megvettük a Kik*ban, de megéri a pénzét, mert nagyon jó használni, csak kéne még egy sor. :) )
 
Hozzávalók:
250 g vörös lencse
1/2 bögre köles
1,5 tk só
1 tk vegamix
2-3 db babérlevél
1 kk borsikafű
1 csipet vöröshagyma só / aprított vöröshagyma
1  csipet fokhagyma só / áttört fokhagyma

2 marék tk. kenyérmorzsa
1 tk pálmazsír

A vörös lencsét beáztatjuk 1-2 órára, majd bő fél óra alatt megfőzzük kevés babérlevéllel és sóval.
A kölest háromszoros mennyiségű vízben sóval, vegamix-szel 20 perc alatt megfőzzük.
A vörös lencsét leszűrjük és összekeverjük a kölessel. Beleszórjuk a borsikafüvet és a két hagymasót is. Alaposan átkeverjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk, amit ellapogatunk, és megforgatunk zsemlemorzsában. Kizsírozott tepsibe rakjuk, közepes lángon 20-25 percet sütjük. Félidőben a fasírtokat megfordítjuk, mikor már szépen pirult az alja, és kissé szilárdult az állaga.


2015. március 9., hétfő

2. születésnapi (mogyorókrémes) torta

Az úgy kezdődött, hogy reggel 8-kor már a tortát akartam sütni, ehelyett akkor ébredtem. Illetve fél nyolc körül kinyitottam a szemem, rátekintettem az órára, aztán becsuktam gondolkodás nélkül. :) Második hete voltak már gondjaink az alvással... akkor hajnalban végre rendesen elaludt, vele én is aludtam (volna), csakhogy különleges nap másnapja volt. 8-kor kikászálódtam az ágyból, olvasgattam kicsit, közben főztem egy tejbegrízt, müzlit reggeliztem, és vártam, hogy végre felébredjen. Mert a konyha mellett aludt, és felébreszteni pedig nem akartam. Valójában jól is esett egy kis csend, nyugalom, befelé fordulás.
1/2 11-kor kelt. Az előző 2 évben ilyen nem volt.
Így lett a tervezett hajdina piskóta helyett tojásos piskóta. Még jó, hogy a krémet előző este bekavartam. Sűrű vajas krém helyett inkább valami könnyebbet szerettem volna, ezért a pudingos variáció, de szerencsére nem is vehető észre benne.
A megadott krémmennyiség egy kisebb tortára elegendő. A dupláját készítettem eredetileg, az egyik torta azután eper, a másik barack lekváros réteget kapott pluszban. Utóbbi nekem jobban bejött (mivel már vagy 5 éve nem ettem ilyesmit, nem vagyok kompetens személy), de a többiek egy szóval nem tiltakoztak az eper miatt. :) Kicsit olyan volt, mintha a piskótatekercset és a dobostortát keresztezték volna. Nagyon finom a férjem szerint is, aki még a karobtól is el tudott tekinteni. :)
Vegán, működőképes, és jó tojásmentes piskóta recept pl. ITT található.

Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
5 ek eritritből darált porcukor
2 ek teljesőrlésű liszt
4 ek finomliszt
2 ek mogyoróőrlemény
1 ek olivaolaj
2 ek víz
sütőpor

Egy tepsit kibélelünk zsírpapírral, a sütőt begyújtjuk.
A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. A sárgájához öntjük az olajat és a vizet, beleszórjuk a cukrot, majd addig kavargatjuk, míg kissé kifehéredik a krém. Ezt követően rászórjuk a liszteket, a mogyorót, és a sütőport, és elkeverjük a tésztát.
A fehérjéből kemény habot verünk, amelynek a felével először fellazítjuk a sárgájás krémet, azután fakanállal finom mozdulatokkal beledolgozzuk a maradék fehérjét is, vigyázva, hogy nagyon könnyű masszát kapjunk. A masszát azután eloszlatjuk egyenletesen a tepsiben, és 200 C-on 10 percig, majd 180 C-on 20 percig sütjük, míg egy villát a tésztába szúrva már nem találunk rajta nyers tésztanyomokat.

Mogyorós tortakrém:
100 g margarin / vaj
100 g törökmogyoró
100 g eritrit
2 ek karob
1 csipet vaníliapor
1/4 l rizstej
1/2 cs bourbon vanília pudingpor
20 csepp sztívia

Kevés tejbe csöpögtetjük a sztíviát, és elkeverjük benne hidegen a pudingport. A többi rizstejet feltesszük főni. Amikor forr, beleöntjük a pudingos keveréket, és folyamatosan kavarva kb. 1 percig főzzük.
Hűtjük.
A törökmogyorót pár perc alatt kissé megpörköljük, majd hűtjük, és ledaráljuk.
A margarint és a porcukorrá őrölt eritritet a vaníliaporral együtt fakanállal finomra keverjük.
Hozzákavarjuk a mogyorót, majd a kész kihűlt pudingot is, és addig keverjük, amíg elegyednek, és finom krémet kapunk.

A piskótát ha nem formában sütöttük, egyszerűen négyfelé vágjuk, és egymásra helyezzük az egyes rétegeket. A rétegek közé először lekvárt, majd krémet, azután megint lekvárt kenünk. Ráhelyezzük az utolsó lapot is, és az egészet beborítjuk a mogyorókrémmel.
Szórhatunk rá darált mogyorót, édes morzsát, díszíthetjük a krémmel nyomózsákból, vagy egész mogyorószemekkel, ahogy a szülinapos kedvéért nálunk történt.