Néha készítek itthon is hummuszt, de még sosem raktam össze úgy, mint a fenti tálat. A múltkor aztán kedvem támadt hozzá, és elkészítettem.
A hummuszhoz ők, ha jól tudom, ők tesznek joghurtot, de vegánoknak e nélkül is ízletes.
Hozzávalók:
Hummusz:
2 bögre csicseriborsó megfőzve / vagy konzerv doboz
3 ek szezámpaszta, vagy tahini
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 tk só
2 ek olivaolaj
1 fél maréknyi borsót kihagyunk a díszítéshez.
A csicseriborsót, ha magunk készítjük, érdemes beáztatni előző este, és másnap a vizét leöntve megfőzni. Ha előre gondolkozunk, akár 2 napot csíráztathatjuk is, és azután mehet a fazékba, úgy könnyebben emészthetővé válik.
A szezámpaszta összetevői végeredményben szinte ugyanazok, mint a humuszéi, ezért külön nem szoktam ehhez készíteni, hanem csak némi vizet összeturmixolok szezámmaggal, és azt adom a krémhez. (Egyébként 10 dkg szezámmaghoz 1-2 gerezd fokhagymát, 3 ek olivaolajat, 50 ml vizet, némi citromlevet és sót adunk, azt turmixoljuk finomra. Ez a krém már önmagában is használható.)
Az összes hozzávalót egy nagyobb edényben összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű lenne, a megfőtt levével hígíthatjuk.
Gomba:
1/2 kg barna csiperke gomba
1 tk kókuszzsír
(fűszerhiányunk esetén némi curry)
Tisztítjuk, vékonyra szeleteljük, kevés kókuszzsíron megpirítjuk.
A falafel gombóc elkészítésének leírása: ITT.
Vagy néha lehet kapni zacskósat. Csak azok túl borsosak általában, meg azért a frissen sült, az frissen sült. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése