2014. december 11., csütörtök

Datolyás kiscsigák

Ismét csak  a fiatalúr miatt született meg a süti. A datolyát nagyon szereti. Van egy doboza, amit elővesz a konyhaszekrényből, és hozza. 
- Ana. Datolya. Kinyitni. Van teteje. Kinyitjuk...
Ott ugrált a sütő mellett, mikor kivettem, szinte tördelte a kis kezét, mikor hűl ki. Végre a kezébe került, mosolyogva vártam, mi lesz ebből. 
Hát... előkelően körberágta és meghagyta a datolyát középen. :)

Hozzávalók:
40 dkg liszt (30 dkg tk, 10 dkg fehér)
240 ml növényi tej
5 dkg pálmazsír
2 ek gyümölcscukor
1/3 kocka élesztő
1/2 kk só

300 g kimagozott datolya (hozzávetőleges)

A felhasznált datolya mennyisége függ attól, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát, és attól is, hogy mekkora csigát gurigatunk.
Nem kell félni attól, hogy a datolya száraz lesz. Sütés közben puhul, nem lesz ugyan lekvár állagú, inkább csak mint a jó nyúlós tejkaramella. :)

A lisztet, gyümölcscukrot, sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk a pálmazsírt, azután az élesztőt is, és ráöntjük a tejet. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk, amit fél óráig kelesztünk. Azután átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kb. 3x5-ös téglalapokat vágunk ki belőle késsel, vagy derelyevágóval. Azután ezekbe a tésztákba csavarjuk a datolyákat. 
20-25 perc alatt közepes hőmérsékleten ropogósra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: