2014. október 21., kedd

Töltött alma

Egyszerűen elkészíthető, mindenki által kedvelt édesség, ami még csak nem is óriási kalóriabomba.

Hozzávalók:

Ovo változat:
8 db nagyobb, kemény húsú alma
2 tojásfehérje
20 dkg darált dió / mandula / mogyoró
10 dkg gyümölcscukor / nyírfacukor / eritrit
1 tk kókuszzsír
vaníliapor

Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel (vagy almamagozóval) eltávolítjuk. Lehet kicsit nagyobb lyukat vájni, mert akkor több töltelék fér bele. Ha az almát szeretjük jobban, akkor maradhat kisebb a lyuk. :)
Egy tepsit kizsírozunk, elhelyezzük benne az almákat.
A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral és egy csipet vanília porral.
A sütőt begyújtjuk.
A tojásfehérjét felverjük, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a cukros-diós keveréket. Gyorsan megtöltjük vele az almákat.
Forró sütőbe tesszük, és alacsony hőfokon, lassú tűzön kb. 40 percig sütjük, míg az alma megpuhul, a töltelék teteje pedig meg nem pirul kicsit.


Viszont tudok ennél egy egészségesebb, és nagyon finom, tojásmentes változatot is, amit érdemes kipróbálni.

Vegán változat:
8 db nagyobb, kemény húsú alma
1/2 bögre köles
20 dkg darált dió
10 dkg gyümölcscukor / nyírfacukor / eritrit
1 tk kókuszzsír
1 csipet só
vaníliapor

A kölest bő 1,5 bögre vízzel, sóval, és cukorral (mindig sztíviával szoktam, ennyihez kb 10 csepp elég, persze ízlés szerint), illetve a vaníliával 20 perc alatt megfőzzük.
Ezalatt az almákat kicsumázzuk, kizsírozott tepsibe helyezzük.
A diót megdaráljuk, és hozzákeverjük a megfőtt köleshez. A keverékkel megtöltjük az almákat. A maradékot (ha van - ez attól függ, mekkorák az almák, és a lyukak :) ) gombócként az almák mellé halmozva megsüthetjük.
Alacsony hőfokon, lassú tűzön kb. 40 percig sütjük, míg az alma megpuhul, a töltelék teteje pedig meg nem pirul kicsit.


Nincsenek megjegyzések: