2014. június 16., hétfő

Pizza

Vannak időszakok, amikor úgy bekattan az emberben, hogy pizzát, hamburgert, vagy sült krumplit enne, vagy általánosságban valami jó egészségtelen kaját. Aztán ha sikerül, elkészíti magának finom és egészséges formában. Legutóbb, mikor a Corner-es pizza félujjnyi vastag sajtréteggel érkezett a többieknek, érlelődött meg bennem a gondolat, hogy ideje vegán sajtkrémet készíteni.
A másik fajtából én is ettem, és nem is rossz, de összehasonlíthatatlan a frissen sült barna tészta és a sok zöldség együtt. A sajtkrém megpirulva kifejezetten fenomenális, bár senki ne várjon totális sajt ízt, mert az nem űberelhető. Már csak azért sem, mert a sajt addiktív, bár nagyon kevesen tudnak róla, a tejben lévő kazein lebontása okozza. Ezek kívül nehezen emészthető, magas a só és zsírtartalma is, nem is szólva a gazdaállat kérdéses egészségi állapotáról.

Hozzávalók: (2 tepsire való adag)

PIZZATÉSZTA:
50 dkg teljes kiőrölésű liszt
10 dkg fehér liszt
360 ml víz (amennyit felvesz)
2 ek olivaolaj
2 dkg élesztő
1 tk só
1 tk méz

Ha van kenyérsütő gépünk, a tésztát abban kidolgoztatjuk, vagy kézzel jó alaposan összegyúrjuk. Kinyújtjuk, zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, hagyjuk pihenni fél órát.


FELTÉT:
Zöldségek: Brokkoli, gomba, tv paprika, paradicsom, hagyma, cukkini

Bármilyen más fajta gabonakolbász is jó, a Vagabondé is pl, de leggyakrabban ezt használom, finom is, magyar is, nem méregdrága, nem utolsó sorban házhoz jön, mert a sógornőm hozza kérésre. :) Akinek egyébként ma van a születésnapja, így ezúton is kívánok neki nagyon sok boldog születésnapot!
A cukkinit nem nagyon szeretem, de legutóbb felvágtam karikákra, és megforgattam egy kis magyaros fűszerkeverékben, úgy tettem a tésztára. Finom volt.
A zöldségeket tisztítjuk, felvágjuk, a tésztára igazgatjuk, a gabonakolbászból közé morzsálunk egy darabot.
Erre paradicsomszószt nem teszünk, mert a sajtkrémmel együtt, már nem sül át.


VEGÁN SAJTSZÓSZ:
1/2 csésze hántolt napraforgó
1/4 csésze zabpehely
kicsit kevesebb, mint 1 csésze víz
1/4 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1/4 pritaminpaprika 
1 ek sörélesztőpehely

A napraforgót kevés vízzel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a a zabpehelyhet, a citromlevet, fokhagymát, sót, pritaminpaprikát. Addig turmixoljuk, míg finom szósz nem lesz. A vizet lassan adagoljuk addig, míg sűrű, de önthető krémet nem kapunk, amelyet egyenletesen ráöntünk a pizza tésztára, és óvatosan eligazgatunk a zöldségek tetején. Forrás: Balázs Katalin - Kiss Balázs: A Biblia a helyes táplálkozásról c. könyv. 

Közepes hőfokon 45-50 percig sütjük, míg a szósz szépen meg nem pirul a tetején, és a tészta is átsül.





Nincsenek megjegyzések: