2014. június 24., kedd

Meggyes -mákos pite

Anya a múltkor rengeteg meggyet kapott, így kreált egy nagy tepsi meggyes-mákos pitét, ami úgy fogyott el, mintha nem is lett volna. Kisülés után mire hazaért a szomszédból, már egy egész sornak hűlt helyét találta. :)
Most pénteken úgy gondolta megismétli két tepsivel, lesz úgyis rá jelentkező. Hát volt. Még én is, hogy nekem meg barna tésztából süssön egy adagot, mert tényleg nyálcsurgató volt. 
Ő általában omlós, linzer tészta szerű alapot használ több féle sütinél. A habos diósnál és a habos kókuszosnál is pl. Én inkább egy vegán változatot kevertem be neki, ez nem olyan omlós, de nem is vártam el tőle, a mák és a meggy úgyis viszi.

Hozzávalók:
40 dkg tk liszt
300 ml 100%-os gyümölcslé / növényi tej
6 kanál oliva olaj / 50 g kókuszzsír
2 ek gyümölcscukor / 40 sztívia csepp
2 ek kukoricadara
2 ek zabliszt
1 ek lenmagpehely
1 cs sütőpor (foszfátmentes borkő)

1 kg magozott meggy
1,5 bögre darált mák
1-2 ek gyümölcscukor / nyírfacukor
 
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleöntjük az olajat, és a gyümölcslé nagy részét. (A meggy levét érdemes használni.) Ha a tészta kívánja a teljes folyadékmennyiséget hozzáadhatjuk, a liszt minőségétől függően igényelhet többet-kevesebbet.
Amikor összeállt a tészta, a 2/3-át ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy magas falú zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. 15 percig sütjük. Ezalatt kinyújtjuk a tészta maradékát, ez lesz a süti teteje. A 15 perc eltelte után a mákot gyorsan egyenletesen eloszlatjuk a félig sült tésztán. Rárétegezzük a levétől részben kinyomkodott meggyet, megszórjuk kevés cukorral, a tetejére kerül a tészta 1/3-a. Együtt még 20-25 percig alacsony hőfokon sütjük, míg kissé megpirul.


1 megjegyzés:

CsJudit írta...

Kedves Brigi! A remek receptekért cserébe vár egy díj a http://zoldsalata.blogspot.com blogon.
Szép napot! Judit