2013. december 9., hétfő

Zöldséges szósz (8+) barna rizzsel

Valahogy úgy alakult, hogy az utóbbi időben többször nyúlkáltam a mélyhűtőbe instant dolgokért, ürültek is a rejtett fokhagymás tartalékok a Férj legnagyobb bánatára. (Fokhagyma tekintetében olyan az orra neki is, mint egy vadászkutyának, három nap múlva is megmondja, hogy azt ettem, pedig hol van az már...) Volt ebben Mamutos bioboltból származó fasírt, DM-es szójás négyes, Goody-Foody is. Ez utóbbi nagyon ász tud lenni, csak győzze az ember kifizetni, meg nem hiszem, hogy egyébként beltartalmi értékben egyenlő lenne mondjuk egy lencsefasírttal. No, de ha az embernek nincs ideje fasírtot gyártani, csak keres valamit, főleg akkor, ha az alternatíva egyébként tényleg nagyon finom. (Bocs, nem meggyőzni akarok, sem a Vegetárnak reklámot. :) )
A zöldséges szósz egyébként Ábel papijának része, így két legyet ütöttem egy csapásra, sőt hármat. Mert hogy a kunyerálós gyereknek így nyugodt szívvel lehet a tányérról adni olyat, ami nem generál kuc-kucokat, nem fájdítja meg a pocakot, és még egészséges is. 8 hónapos kortól ajánlott az olajos mag miatt.

Hozzávalók:

1 bögre barna rizs
1 tk vegamix
1 kk só

2 szál répa
2 szál petrezselyem gyökér
1 kk vegamix
1/2 kk só
majoránna, babérlevél, őrölt köménymag
1 ek olajos mag


A barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben megfőzzük a vegamix-szel és a sóval kb. 45-50 perc alatt.

A répát és a petrezselyem gyökeret megpucoljuk, mossuk, aprítjuk. A sóval és a fűszerekkel megfőzzük, majd a végén hozzáadunk 1 ek kevés vízzel összeturmixolt olajos magot, pl. kesudiót, mandulát, vagy napraforgómagot. Candidásoknak ajánlott inkább az utóbbi kettő. Pár perc főzés után az egészet villával összenyomkodjuk, vagy turmixoljuk.

Készíthetünk hozzá különböző fasírtokat és finom salátát.


Nincsenek megjegyzések: