2013. február 26., kedd

Diószalámi és kelkáposzta főzelék

Fehérjepótlásra kerestem valami ütősebbet, és Magdi diószalámijára esett a választásom. Kicsit gyakrabban kellett volna forgatnom, mert odasül több helyen az alufóliához, de finom lett. Valószínűleg egy -két tojás hozzáadásával az állaga kevésbé morzsálódós lett volna, de a tofu és a dió épp elég bele, és így vegán.

Kelkáposzta főzelékhez tökéletes volt feltétnek. Ez utóbbit valószínűleg mindenki könnyen készít, azért a vegán változatot leírom, hátha valaki tejtermék nélkül enné. Legalább beleillik a Vegán kihívás-ba, amihez én most csak mint szívvel-lélekkel támogató csatlakoztam, mert míg a babaprojekt zajlik, nem ígérek semmit, amit azután nem tartok be.

Vegán kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

1 kisebb fej kelkáposzta
2 nagyobb sárgarépa
4-5 burgonya
4 ek liszt
4-5 gerezd fokhagyma
majoránna, köménymag
olivaolaj
2 marék kesudió/mandula/napraforgómag vagy 2 dl szójajoghurt

A sárgarépát megtisztítjuk, aprítjuk és kevés vízen kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a felszeletelt kelkáposztát a fokhagymát, majoránnát, köménymagot és sót. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Kb. negyed óra elteltével beleöntjük a felkockázott burgonyát.
Az olajos magvakat (legfinomabb kesuval, de vegyesen is lehet) finomra turmixoljuk vízzel, azután belekanalazzuk a lisztet, azzal is elturmixoljuk, majd az egészet a már majdnem megfőtt káposztába csurgatjuk. Ha szójajoghurtot, vagy szójatejet használunk, a lisztel csomómentesre keverjük, és azzal sűrítjük a főzeléket. Sűrűn kavargatjuk, míg felfő, majd jó 5 perc főzés után készen is van.


Nincsenek megjegyzések: