2012. március 22., csütörtök

Rácsos almás - avagy boldog 90. születésnapot Tata!

Ha fent is úgy gondolják, Tata holnap ünnepli a 90. születésnapját. A másik nagyapám meg 30.-án, úgyhogy ez ilyen ünneplős időszak. :)
Hétvégén összejön a család egy része Szegedről, Békésről, és együtt húzzuk meg a kis öreg fülét.
E nagy nap alkalmából holnap kisebb sürgés-forgás lesz a konyhában. Ennek előzetese két rácsos almás pite. Aztán holnap még nem tudom mi lesz, de hogy vasárnap jércelevest esznek, az biztos. (Merthogy szegénykéket én cipeltem haza Gyöngyösről. Meg is erősítette a vegetáriánizmusomat. :)) 
De térjünk vissza inkább a "süleményhez".

Hozzávalók:

Tésztához:
60 dkg liszt
4 ek gyümölcscukor
25 dkg biomargarin
1 tojás (elhagyható, lenmagőrleménnyel vagy Vajahittel helyettesíthető)
2 dl szójajoghurt vagy tejföl
1 zacskó foszfátmentes borkősütőpor
1 csipet só

Töltelékhez:
2 kg alma 
őrölt fahéj
4 ek gyümölcscukor
zsemlemorzsa

A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. A margarint könnyű kézzel hozzámorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Nekem most a liszt elég light-os volt, kb. 20 dkg volt belőle teljes őrlésű.
Amikor készen van a tészta, 2/3-1/3 arányban elvágjuk.
A nagyobb részét kinyújtjuk, és egy nagy tepsibe igazítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával.

Az almát megmossuk, kiszedjük a csutkáját, lereszeljük. A tésztára simítjuk, megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint cukorral. (Nekem most volt almapürém még az őszről, így friss alma helyett az került bele.)

A maradék tésztát 2 felé vágjuk a két irányú rács miatt. Majd vékony rudakat sodrunk belőle, és az alma tetejére igazgatjuk. Amikor készen van, a másik irányban is megcsináljuk ugyanezt. 

30-35 perc alatt hőlégkeverésen 180 C-on süthetjük. Frissen ne tálaljuk, mert akkor egy kockányit le nem fogunk tudni fényképezni. És egyébként sem tesz jót a gyomornak - vigasztaljon bennünket a tudat. :)



Nincsenek megjegyzések: