2012. március 9., péntek

Kókuszos gombócok almaszósszal

Lehet, hogy csak én voltam nagyon éhes, de igazán ízlett a vasárnapi reggeli. Előző este zenekari próbára küldött Ildikó kompótot a bandának, arról jutott eszembe, hogy alma szószt már jó régen főztem. Reggel aztán vasalás közben kifundáltam, hogy kukorica gombócokat készítek, mert azt Ketyere is megeszi. Csakhogy a szekrényt kinyitva rá kellett döbbennem, hogy kukorica nincs, ellenben köles és hajdina igen. :)
Agyalás ezerrel, hogy mi az a forma, amiben ehetővé tehető az ilyesfajta  étel a hagyományos ízek kedvelőinek. Nos, vagy nagyon éhes volt ő is, mire készen lett, vagy finom ez az izé. (Amúgy mind a kettő igaz.)


Almaszósz

Hozzávalók:
3 nagyobb alma
1 rizstejszín (zab, szója) vagy 1 decinyi növényi tejföl
1/2 citrom
2 ek tk liszt
1 ek gyümölcscukor / sztívia
fahéjrúd, szegfűszeg
1 csipet só

Az almát kimagozzuk, feldaraboljuk. Annyi vízbe tesszük, hogy ellepje. Beleszórjuk a vízbe a cukrot, a fűszereket, és 5-10 percig főzzük. Közben a tejszínt, vagy szójajoghurtot, amink van összekeverjük a liszttel, majd felhígítjuk annyira vízzel, hogy belekeverhessük az almába. Esetleg ha sok az alma leve, azzal is hígíthatjuk. Utána 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Ha igazi szószt szeretnénk, összeturmixolhatjuk, de szerintem nem szükséges.

Növényi tejföl: Egy marék mandulát, vagy kesudiót kevés vízzel összeturmixolunk, majd hozzáadunk még annyi vizet, hogy tejföl sűrűséget kapjunk. Ebbe keverhetjük a lisztet, és sűríthetjük be vele az ételeinket.

Allergiások, lisztérzékenyek  sűrítsenek keményítővel (3 ek), vagy zabliszttel.


Kölesgombóc

Hozzávalók:
1 bögre köles
3,5 bögre víz
1 cs vaníliás pudingpor 
100 g kókuszreszelék
3 ek gyümölcscukor/ sztívia
1 csipet só
opcionálisan egy marék aszalt áfonya, mazsola

A kölest a sóval és a vízzel feltesszük főni. Bő 20 perc alatt elkészül. Ha felforrt, félig lefedve főzzük, de egyszer sem kavarjuk meg. Így nem szokott leragadni.
Belekavarjuk a pudingport, a kókuszreszelék nagy részét, a cukrot, és esetleg aszalványokat. Elzárjuk a gázt, hagyjuk hűlni.
Amikor már nem süt, vizes kézzel gombócokat formázunk, és tányérra halmozzuk. Ráöntjük a szószt, a tetejét megszórjuk a maradék kókusszal, és elfogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések: