2012. február 14., kedd

Párnacsücske

A múltkori lekváros kiflihez készült tészta feléből lett ez a sós ropogtatni való. Hogy sós, az túlzás, mert az édes süti miatt csínján bántam a sóval, inkább megszórtam pluszban sütés előtt a tetejét, és megettük így. 
Az édes kiflik hamarabb elfogytak, de nem reprezentatív a felmérés, mivel a főfogyasztó édesszájú.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt (fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér)
2,5 dl növényi tej
10 dkg vaj v. 1 dl olivaolaj ha vegán tésztát szeretnénk
1 ek zabliszt
1 ek méz
 2 dkg élesztő
 2 tk só

Mindezt vagy belepakoljuk a kenyérsütő gépbe, vagy kézzel alaposan átgyúrjuk. Ez utóbbi esetben az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított, mézzel összekevert tejben. Ezt követően a liszteket a sóval és a zsiradékkal átgyúrjuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, és alaposan átdolgozzuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk.
Fél órát pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra.
Kis rombuszokra vágjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük számítva arra, hogy a tészta még dagadni fog.
A tetejét megkenhetjük méz és víz keverékével. Erre szórhatunk lenmagot, szezámmagot, napraforgó magot, kömény magot. Külön kérésre ementáli sajtot is...
Közepes lángon 20 perc alatt megsül.
Ez az adag kb. 2 nagy tepsire elég.



Nincsenek megjegyzések: