2009. augusztus 25., kedd

Miért ne igyunk étkezés közben?

Étkezés előtt fél órával, és utána egy óráig nem szoktam inni. Sokszor kérdezik ebéd környékén, miért. Elmondom. Bólint a többség, majd lehajtja a fél pohár vizet a leves után.

Egyébként egyszerű indoka van. Felhígul a gyomorsav, az emésztés lassul. Míg a szervezet kivonja a vizet, a gyomor nem dolgozik, az étel pang, majd erjed. Puffadás, kellemetlen közérzet...

(Erről rögtön valami reklám ugrott be, hiszen a mai módszer: Szedjen rá XYZ tablettát...)
Hamar megszoktam, miután elmagyarázta valaki.
Főleg könnyű betartani, ha több nyers ételt fogyasztunk. A zöldségféléknek, gyümölcsöknek magas a víztartalma, így azokkal kiegészítve az étkezést, kevésbé leszünk szomjasak is.

7 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Hát ez ismerős! Engem arról szoktak faggatni, hogy hogy bírom ki folyadék nélkül az étkezést, hát ők olyan szomjasak lesznek. Meglepődnek, mikor elmondom, hogy ha az étkezések között elég vizet innának, akkor nem hiányozna étkezés után a víz. Egyébként én úgy tudom, hogy 2 órát kell várni kaja után.:))

Bridge írta...

A kettőt talán soknak tartom, de lehet.
Persze attól is függ, mit evett az ember. A másfél óra sokszor megvan, de azután éhségérzet jön rám. Akkor tudom, hogy szomjas vagyok, mert ivás után elmúlik azonnal. Egyszerű :)

Millie írta...

Figyi, te azt csinálsz amit akarsz, de badarságokat nem kell terjeszteni.
Legalábbis demagóg módon nem.
Levesre tök fölösleges inni, de minden más táplálék elég koncentrált ahhoz, hogy "vizes oldatot" készíts belőle. Nem két liter vízzel, de valamennyivel. Ízlés és folyadékstátusz dolga. Ha rendesen megrágsz valamit, rengeteg nyál termelődik ami hígítja a kaját (persze előemészti is a benne lévő amiláz), de a mai ember nem rág sajna, így marad a víz. A mai kaják tömények, muszáj hígítani őket, mert nem a péksütikre találták ki az ember gyomrát...Próbálj meg lenyomni két kiflit víz nélkül és rájössz.
Vagy tanulmányozd az enzimkinetikát.
Én elhiszem, hogy jót akarsz, de ezt most nem jött be.
Kitört belőlem az orvos...

Bridge írta...

Kedves Millie!

Sajnálom, ha a köz félrevezetésének érezted, amit írtam. Ennek ellenére nem értek egyet azzal, hogy badarság lenne. Meg tudok enni két kiflit folyadék nélkül kellemetesen, szerencsére már rendesen termelődik nyál a számban, és valóban, mert megrágom az ételt.
Magad is ezt írod. Egyetértünk. Nem a fenti elmélet a hibás, hanem a mai ember ebben is mellélő.
És lehet a kifli mellé zöldségfélét enni pl. hogy jobban csússzon.

Semmi gond azzal, hogy kitört belőled az orvos, csak nyugodtan, máskor is. :)

KryaSpirit írta...

Azért mert az orvosi egyetemen mást tanítanak, még nem biztos, hogy badarság. Sőt, ha jól emlékszem az idők folyamán elég sok dologról kiderült már, hogy amit addig megdönthetetlenül gondoltak dolgokról az nem úgy van. Egyetlen kivétel ez alól a matematika.

Mókus írta...

Na ezt én sem értem! Sosem volt szükségem rá, magam körül mégis ezer helyen látom... nem kapcsolok hozzá biológiailag helyes-nem helyes dolgot, (szerintem se jó egyébként) de szerintem azért vizeznek annyit az emberek, mert alapvetően túlsósan esznek! Bármilyen kajában több só van, mint (nekem) kellemes vagy egészséges lenne, pláne az a nyomorult generálízesítő, a vegeta... én erre gondoltam, ez lehet az oka, de persze a rossz szokások is ott lehetnek... de mondom, soha nem volt szükségem rá nekem sem, és egyetértek veled, hogy furcsállod:)

Bridge írta...

Igazad lehet.