2009. június 11., csütörtök

Cseresznyés bucik

Barátnőm kedvéért készítettem zsömléket - amit végül a család evett meg, mert nem sikerült eljutni hozzá. Ekkor elég sok cseresznye lapult kimagvaltan aznap a hűtőben, és a egyet gondoltam, a tészta felét a gyümölccsel együtt hasznosítottam.
A tésztája a szokásos feles teljesőrlésű lisztből készült volt, mivel zsömlének indult, tökmag és egyéb bele nem illő dolgok is kikandukátak belőle, de senki nem panaszkodott.
Hozzávalók:
30 dkg tk liszt
30 dkg fehér liszt
200 ml tej (szója, rizs stb.)
200 ml víz
3-4 ek olivaolaj
1 ek méz
1,5 tk só
1/4 kocka élesztő
1/2 kg kimagvalt, lecsepegtetett cseresznye
Géppel dagasztattam meg, hagytam kelni kicsit, majd a zsömlékhez kézzel szaggattam 1-1 db-ot, a bucikhoz pedig elnyújtottam a tésztát ujjnyi vastagra, tenyeremnyi téglalapokat szabtam belőle.
A közepükre 1-1 marék cseresznye került, először a hosszabbik oldalakat nyomkodtam össze, majd a két még lezáratlan véget hajtottam egymásra, nyomkodtam szintén össze, kicsit gombóccá formáztam, és a csomóval lefelé kikent zsírpapírral kibélelt tepsire tettem.
Fényképezéshez ennyi maradt belőle:

Viharfelhők

Ma délután még ki akartam kocogni a kertbe tovább húzgálni a muhart, és azzal együtt a maradék petrezselyem növénykéket is. Mert az előbbi amúgy is gonosz egy növény, ha nem elszívja az energiát, akkor szorítja magához a fél méteres körzeten belül egyetlen szál "őccséget". Mikor őkelmét gyomlálom, a haszonnövény se ússza meg.
(Sajnos a lentebb látható "főgyomlálásszakértő" is így jár vele.)

Már akkor is jöttek - mentek a felhők, amikor hazaértem, de fél órával később kinézve az volt az érzésem, hogy a Mátra az égig nőtt, mert pont olyan sötét kék volt minden, mint amilyen szebb napokon a hegy szokott lenni. No, összekaptam magam, vödröt és kést. Ki a kertbe.
Akkor jöttem rá, hogy a fényképezőgép meg kinn aludt az egyik karón. (no ilyet se csináltam még)
Baja nem lett, viszont a légköri viszonyok fotózására kapóra jött. Érdekes, körkörösen gomolygó felhők tolták egymást. Nagyon szép látvány volt.
Aztán fújni kezdett a szél, ami jelezte, van vagy 3 percem az esőig, így tovább nem kattintgattam, hanem szedtem salátát, retket és hagymát. Szerencsére erre jég nem volt, így a föld jól megázott, a kert ezzel csak szépül.

2009. június 9., kedd

Vegán gyümölcsleves

"Ez gyümölcsszósz!" Közölte a gyümölcslevesért nem rajongó hugom, amikor néztem, hogy a hűtő hátuljából miért vadássza a nagy fazekat... Tényleg sűrű lett, de általában sem szeretem a híg lőréket. "Minek, csak lötyög a hasamban?!" Mondta az öreg király a Süsüben, és ez erre is igaz. :)
Az utolsó adagot szedtem le tegnap, e pillanatban valahogy nem is bánom. Elég volt. Élveztem, hogy este reggel cseresznyét és epret eszegetek két hete, de mostmár vágyom sósra, savanyúra, zöldségfélékre. Mivel a maradék hamar romlik, és csak 1x csináltam gyümölcslevest, nem sajnáltam hőkezelésnek kitenni a fekete kisszemű, de már-már sziruposan édes szomolyai cseresznyénkből valamennyit.

Így készült:
1 kg cseresznye
3-4 db alma
3 marék eper
csipet só
2 marék kesudió vagy mandula
4 ek tk liszt

A cseresznyét kimagvalatam, az almát felkockáztam. Mindkettőt felforraltam annyi vízzel, ami ellepte, és hozzáadtam 1 csipet sót. Ezalatt a kesudiót 2 dl vízzel összeturmixoltam míg sima nem lett a krém állaga (pár percet igénybevesz), aztán beleszórtam a 4 kanál lisztet is. Tettem hozzá még valamennyi vizet, hogy könnyen keverje, majd mindezt hozzáöntöttem a gyümölcsökhöz kavargatás mellett. Jó 5 percig hagytam, hogy összefőjjön, majd elzártam a gáz. Azután szórtam csak bele az epret.

2009. június 4., csütörtök

Fogyjon több alvással :)

Az eső nagyon kellett a földre, a rózsa ilyen szép volt, de a cseresznye megsínylette. Hétfő reggel a legszebb, nagy fekete szemek - amik szinte ugranak is az ember szájába ;) - kirepedeztek. Ebből aztán lekvárfőzés lett, illetve inkább kimagvalt gyümölcs télen a levesekbe és süteményekbe.
Tegnapelőtt a másik fának estünk neki. Szomolyai, kissebb szemű, de tömény édesség, 25 szem elfogyasztása szinte összeragasztja az ember száját. :)
Már cseresznyével álmodom lassan, de sajna a múlt éjjel tapasztaltam, hogy olykor rosszabb, ha nem azzal. :) Már ha egyáltalán alszik az ember. És ha nem alszik, könnyebben esik kétségbe, nehezebben fogalmaz levelet, kevésbé könnyen dönt, kevésbé jól, nem türelmes, és erősen befolyásolja az étkezését is negatív irányba. Ez utóbbit a Kórházszövetség hivatalos lapjából (2009/5) olvastam. Mindig jár, de nagyon ritkán tudom átböngészni. Most is csak átfutottam, de Radnai Anna cikkén megakadt a szemem.

Tisztában vagyok vele, hogy a magyar lakosság alvási szokásai borzasztóak, keveset alszunk, minőségben sem úgy, ahogy kellene. Mert éjfél előtt ritkán, belakunk lefekvés előtt, pedig legalább 4 órával előtte be kellene fejezni az eszegetést, keveset szellőztetünk, stb.

Visszatérve a cikkre, az alvásunk minősége befolyásolja a szénhidrát anyagcserénket. Minél kevésbé jó, annál éhesebbek vagyunk és magasabb szénhidráttartalmú ételeket kívánunk enni. Hja, elhízás és cukorbetegség.

Tehát tisztelt fogyni vágyó bloggertársak, tessék többet aludni!

2009. június 2., kedd

Kuktasapka

Fruzska ajándékozta először a kuktasapkát 5 blogtársnak, és kérte, hogy görgessük tovább mi is. Nagy meglepetésemre Katától és Kláritól is kaptam, nagy fejtörést okozva ezzel, hogy kinek is adjam tovább. Vissza nem illdomos, így még bonyolultabb. :)

Aki tőlem kapja:
Marica
Napmátka
Harmony
Gábor
és a Vajaspánkó csapat (ugyan így kicsit szűkös az 5-ös létszám :) )

Hogy most miért pont ti? Mert szeretem olvasgatni a csupa édes recepteket, mert a művészet keveredik a gasztronómiával, mert lelkes konyhatündérek alkotnak, mert valaki információk halmazával lát el, hogyan is vigyázzak az egészségemre, és van aki figyelmeztet a környezettudatosságra két csokipapír között. ;)

2009. május 31., vasárnap

Piskóta cseresznyével és eperrel

Mindig csak nézegettem a piskótarecepteket, de sosem próbáltam ki a tojás nélküli változatot. Pénteken ott volt a sok gyümölcs, és hogy a család kedvében is járjak, kipróbáltam Katáét kis változtatásokkal.

Be kell valljam, nem hittem, hogy valóban piskóta jellegű lesz ízre is, de lett. Be is sorakozott a gyakori receptek közé. :)

A hozzávalók:
50 dkg tk tönkölyiszt
1/2 liter szójatej
1/2 citrom leve
6 ek olivaolaj
1 cs borkősütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
25 csepp sztívia
(vagy 1-2 ek méz)
+
1 kg gyümölcs

Epret és csersznyét tettem bele. Kimagvaltam, felaprítottam - melyiket hogy. :)
A száraz anyagokat beleraktam egy tálba, majd hozzáadtam az olajat, a citrom levét és végül a szójatejet is apránként, és az egészet összekavartam.
Egy kolajozott sütőpapírral bélelt tepsi aljára szórtam a gyümölcsöt, ráöntöttem a masszát, átkevertem, majd 40 percig sütöttem 180 C-on.
Mivel a gyümölcs több volt, mint kellett volna, lassan sült át, de nem bánta senki. :)

Így ismerkedtek vele a többiek: ;)

Gyümölcsös napok II.

A múlt héten hajdinát csíráztattam egy nagy tepsiben. Egy éjszakára egy nagyobb edényben úgy raktam vízzel, hogy majdnem ellepje, amit reggelre fel is szívott. Akkor lemostam óvatosan szűrőben, egy tepsiben kiterítettem, és kevés vizet engedtem alá. Naponta legalább 2x, de inkább többször átmostam. A második nap már látszottak is a kis csírakezdemények.

Ha már ilyen cseresznye és eper dömping van, és a Gitta féle sütire egyszerűen nem jut időm, megettük a csíráztatott hajdinát úgy ahogy volt. :) Egy része sajnos a hűtőben landolt, de a reggelikhez megtette.
Egyszerűen beletettem egy nagy üveg tálba, szórtam hozzá kis szezámmagot, diót, és gyümölcsökkel elfogyasztottam. Jó, kis semleges íze van, így bármivel variálható.

Gyümölcsös napok

Vigyorognom kell, ha rápillantok a gyászkeretes körmeimre és a feketéllő barázdákra az ujjaimon. Bár úgy tűnik, mintha fél nap traktort szereltem volna, nem bánom. Megfőtt kb. 40 üveg cseresznye, aszalódott pár tálca eper. Közben a fiúk közfalaztak az imaháznál és nagyon jól haladtak vele.
A cseresznye szedés azért nem volt egyszerű. Először csak csöpögött, majd rendesen esni kezdett az eső. Erősen fejcsóválva állapítottuk meg az öcsémmel, hogy valami nagyon nem stimmel, mert bakancsban, nagykabátban, sapkában szedjük a cseresznyét május utolsó vasárnapján, és az jár a fejünkben, hogy lehetne kesztyűt is húzni. :)
1/2 1 felé tesómnak elege lett, és beindult. Nekem még volt egy kis terület, amit elértem, és addig nem akartam már lekászálódni. A víz csak rendületlenül jött az égből - jólvanno, nem szólok egy szót sem, kell az eső, csak rosszul esett :) , mert a pulcsi ujja lassan a könyökömig szivacsot játszott.
Azon kezdtem el gondolkozni, hogy most szívós vagyok, vagy hülye, hogy ezt csinálom. Azután rájöttem, hogy a legrosszabb fajta, mert együtt a kettő :)
No, de eredménye van, és reménykedem abban, hogy holnap reggelre kisüt a nap a mi udvarunk felett is, és kicsit jobb időben lehet a munkálatokat folytatni. Addig meg megyek aludni.

Retek-alma-saláta kaporral

Évekkel ezelőtt maradék zöldségfélékből készítettem először ilyen salátát. Főleg a tavasz elején pedig ezek az ízek még jobban esnek az embernek, bár már a retek a kiskertben is lefutóban van.
A gombapörkölt mellé fogyasztottuk most, és a következőképpen raktam össze:

Hozzávalók (bátran variálható)
7 db piros retek
3 db savanykás alma
5-6 db fürtös uborka
2 fej saláta (sima fejes saláta is megteszi, nekem most jégsaláta volt)
(1 doboz kukoricakonzerv lecsepegtetve - finom bele, de most kihagytam)
1 csokor friss kapor
2 dl joghurt
1/2 citrom leve
1 tk méz (elhagyható)
1/2 kk só (elhagyható)

A retket, az almát és az uborkát vékonyra vágtam, az almát meglocsoltam a citrom levével, a salátaleveleket apróra tépdestem, a kaprot egészen apróra nyiszatoltam. :) Picit be lehet sózni, esetleg mézzel ízesíteni. Minderre ráöntöttem a joghurtot, majd összekevertem.

2009. május 28., csütörtök

101-es bejegyzés, "tejfölös" gombapörkölt tésztával

A csütörtök este is eperszedéssel ment el. Hazaérve valami gyorsan elkészíthetőn gondolkoztunk. Anya gombapörköltet javasolt, és azt, hogy csináljam az egészet kesutejföllel. Ízre nincs nagy különbség, ha babérlevél is kerül bele. Akinek hiányozni fog mégis a rendes tejföl, kever hozzá evészetkor.

A 2 féle tészta hamar elkészült, a teljeskiőrlésűt főztem egy darabig, majd elzártam a gázt, és 10 percet még hagytam állni, mert egyébként nekem "túlaldente". :)
Közben megpucoltam 4 fej hagymát, amit vízen megpároltam, tettem hozzá 1 apróra szeletelt paprikát, felöntöttem kevés olajjal, 1-2 percig sütöttem, azután szórtam hozzá 1 púpos ek pirospaprikát. Került még bele 2 szép babérlevél és 1 kk őrölt kömény, 1 ek só és 1 feldarabolt paradicsom is.
Ezután beleöntöttem kb. 80 dkg szeletelt gombát (üveges volt, a kerecsendieké) és kevés vízzel felengedve kb. 20 percig főztem.
Turmixban 2 marék kesudiót, és 1 marék napraforgót 2 dl vízzel, és 1 fél citom levével összeturmixoltam, mindezt a gombához önöttem, és sűrűbben kavargatva még 10 percig főztem.

A gyümölcslevesre már nem maradt időm, de majd vasárnap pótolom. Már olyan jól kitaláltam, hogy 1 kis üveg befőttel ás levével kesudióval és kevés liszttel csinálok neki egy alapot, a többit pedig nyersen beledobálom. Így édes is lesz, meg nem agyonfőzött.
Különben is, a gombás tésztához saláta való. :)

2009. május 27., szerda

Eper

Szép estéim voltak a héten a mait kivéve. (Ma viszont esett az eső, és az is nagyon kellett, csak nekem nem esik jól.) Gyönyörűen sütött a nap, folyamatosan a kertben bogarászgattam. A végén mindig az eperföldön kötöttem ki, és szedegettem halomra. Azt meg nem is említem, hogy milyen mennyiség vándolt a pocakba... :)

Vizsga előtti nap - ez volt a legalkalmasabb időpont a befőzésre :) - meg is főztünk egy nagy adagot.
A menetet nem írom, hiszen egyszerű és többen (pl. Renáta) főztetek már be. Annyi különbséggel készült nálunk, hogy a cukor csak a végén került bele, hogy nekem vehessünk ki pár üvegbe natúran. Tavaly már készítettem édesítés nélküli lekvárokat, egészen finomak tudnak lenni, talán az eper igényel kevés sztíviát, mikor felbontom.
Az eperről csak egy képet sikerült, mert Anya mire észbekaptam jól nekiesett a munkának. :)

2009. május 24., vasárnap

Üdvözlet a fedélzeten ;)

Klári új blogját és gyümölcspalacsintáit elnézve holnap kedvem lenne a gaz helyett aszalással foglalkozni... nagyon tetszetősek. :)

2009. május 23., szombat

Vegán francia saláta és a Budai arborétum

Úgy alakult, hogy a zenekarral ma Budapesten voltunk egész nap. Nagyon szép időnk volt, ragyogó napsütéses. Keveset fújtunk, többet hallgattunk, és sok időnk volt sétálni és beszélgetni is. A gyerekekkel az Egyetem kertjében - valójában a Budai Arborétumban kóricálni, megcsodálni a különlegesebb növényeket. Pl. a punica granatum nevű több helyen is virágzó cserje ragadta meg a figyelmünket. Ildikónak egyből beugrott a gránátalma, de csak guglis segítséggel bizonyosodtam meg róla az előbb, hogy jól gondolta.

Ebédre mindenki evett, amit hozott. Kocsi hátuljából, kosarakból, szatyrokból, innen onnan kerültek elő szendvicsek, fasírtok, egyéb ételek. Mi francia salátát ettünk cukkínivel, zöldséges fasírttal, saláta levéllel, uborkával, barna kenyérrel.

Amióta a retek kibújt, francia salátát akarok enni. Nagyon szeretem a zsenge ízét benne. Csütörtök este végre elkészítettem. Apa észre sem vette, hogy nem tojásos. A legpozitívabb visszajelzés viszont Anyától jött, aki vacsorára is evett belőle, tehát ehető kategóriába sorolta :)

Majonézt a következőképpen készítettem:
3 púpos kanál szójaliszt
3 púpos kanál szójatejpor
2 ek lenmag
2 citrom leve
3 kanál kesudió
3 kanál napraforgómag
3 dl víz
1/2 kk só
1 ek mustár (ecet kerülése esetén előző nap beáztatott darált mustármag citromlével, mézzel keverve)
1 ek méz vagy 3 csepp sztívia
1/2 dl olaj

Mivel sem tojást, sem tejfölt nem akartam bele tenni, a múltkori vegán majonézt turbóztam fel magokkal.
Az olaj kivételével az összes hozzávalót simára turmixoljuk. Ha valaki hígabban szereti, adhat még hozzá vizet, de csak akkor, ha már az olajjal keverve megvan a majonézes jelleg.
Ha a gép eldolgozta, a végén hozzáadjuk az olajat, és még egy kicsit kevertetjük a turmixban.

Míg ezt készítettem, apró kockára vágott répa, krumpli és borsó főtt kevés sós vízben egy nagy fazékban. Olyan másfél kg lehetett.
Mikor megfőtt, leszűrtem.

Megpucoltam 3 savanykásabb almát, felkockáztam azokat is, illetve 6-7 db retket is. Ezeket összeöntöttem a zöldségfélével, majd mindehhez hozzákevertem a majonézt.

Rántottam ki cukkinit mellé. Az egyik adagot kiolajozott tepsiben sütöttem, amit még ennél az ételféleségnél nem próbáltam, de ezen túl többször fogok, mert jól sikerült.

Most kivételesen hamar hazaértünk. Vacsora után kiszaladtam bicajjal fényképezni a naplementét, körbekarikáztam a falut. Nagyon kellemes fényviszonyok voltak, csak kicsit kezdett hűvösödni, a békák kuruttyoltak... szép nap volt a mai.

2009. május 19., kedd

Szülinapi bejegyzés

Az elmúlt napokat Hőgyészen töltöttem, rizs volt rántott karfiollal, rizs volt rántott gombával, rizs volt grillezett padlizsánnal, rizs volt gombával, karfiollal és rántott sajttal... Néha mindez kiegészítve sültkrumplival, vagy petrezselymes krumplival :)
De legalább nem rántott szeletet kaptam. Ugyanis a Titkárnők Gyöngye (de valóban az!) beszélt a vendéglővel, ahol ettünk, hogy lesz egy vegás is, aki nem eszik se ezt se azt.
Adták a főszakácsot neki, aki helyeselt, nem gond, adunk ezt...
De azt se eszik...
- Óh, semmi gond, megoldjuk. Majd akkor sütünk neki natúrszeletet.
- Most mondtam, hogy a hölgy VEGETÁRIÁNUS! :)

Mindegy, egy szót sem szólhatok. Finom kaják voltak nagyon, csak egy hónapig most olajban sültet nem akarok látni.

2009. május 14., csütörtök

Kenyérsütő

Vagy tíz éve már, hogy magunk sütjük a kenyeret otthon. Ahogy visszaemlékszem, az első Severin 43.000.- Ft. volt, de hosszú évekig szolgálta a családot.
A második gép is Severin volt, kb. fele áráért, de már szegény az is igencsak haldoklott. Valójában nem a géppel, hanem az üst részével volt gond. Viszont azt kicserélni tizenezer Ft. lett volna.
Hosszú ideje érlelődött a gondolat, venni kéne újat... aztán pénteken eltört a kanál. Ott álltam, és néztem... :)
Anya fél óra múlva érkezett meg, Veszprémben volt.
- Gyere nézd meg mit hoztam... - mondta, mikor beesett az ajtón, a kezében tartva egy nagy dobozt. Kirobbant belőlem a nevetés, és már mondtam is, hogy ideje volt bevásárolni, mert vasárnap reggel dagaszthatták volna kézzel a tésztát...

A gép egyébként az egyik olcsóbb széria, de nagyon szép kenyereket süt. Igazán elégedett vagyok vele. Hévégén úgyis jön a zenekar, majd ők mondanak igazi véleményt :)


A képen Tarda fajtájú tulipánok napoztak, örülök, hogy Szazalanak tetszett. :)