2015. november 23., hétfő

Egészség expo a Csili Művelődési Központban

November 26.-án csütörtökön délután 3 órától Egészség expó.
Helyszín: XX. kerület, Baross u. 55. CSILI B épület földszint 2. terem

ÉTELKÉSZÍTÉS – BEMUTATÓ ÉS KÓSTOLÓ



ÉTELKÉSZÍTÉS – BEMUTATÓ ÉS KÓSTOLÓ
Évzáró "Meglepetés" Főzőkör a Reform Térben!  
Ünnepi készülődés – a tudatos táplálkozás jegyében
Egészségeset finoman?  Itt a lehetőség, hogy megtanuljuk!
Ételek növényi alapanyagokból – válogatás a legjobb receptekből
CSÜTÖRTÖK ESTÉNKÉNT 18 ÓRAKOR
Helyszín: Bp. VI. Aradi u. 37. (Izabella és Rózsa u. között)

Részletes program:

December 3.: A jó kezdés a kulcs! Mit reggelizzünk?
Üdvözlőital: Gyömbéres, citromos zöldturmix
         Kókuszos aszalt gyümölcsös köleskása datolyaöntettel
Házi granola mandulatejjel, Gyümölcssaláta
Vegán túrógombóc vaníliás kesuöntettel
„Gluténmentes” gofri diós fügekrémmel

December 10.: Szánj időt az ebédre! Mit ebédeljünk?
Üdvözlőital: Grabarits-féle tisztító tea steviával
Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal; „Nyers” zöldborsókrémleves
Diós zabpehelyfasírt bazsalikomos sárgarépás bulgurral
zöld saláta szójaszósszal, pirított napraforgóval
Rakott káposzta növényi tejföllel

     December 17.:Úgy ennék valami édeset!” Mit süssünk?
Üdvözlőital: szegfűszeges fahéjas forralt almalé
Mandulás datolyagolyó (nyers édesség)
Mákos tönkölykalács, Kókuszgolyó,
Gesztenyés tönkölykifli,
Gluténmentes nyers csokitorta (karobbal)

A főzőtanfolyam háziasszonyai: Az Érdliget Életmódközpont munkatársai: Szökrönyös Katalin szakács, Szoboszlai Andrea gyógymasszőr, Havasiné Bánfi Ibolya életmód tanácsadó, intézményvezető

         Maximális befogadóképesség: 50 fő. A részvétel előfoglaláshoz kötött, a jelentkezéseket
         sorrendben tudjuk fogadni. Jelentkezés és előfoglalás: info@erdliget.hu (H. Bánfi Ibolya)
Részvételi díj: 2900 Ft/ alkalom (a helyszínen fizetendő)

2015. november 13., péntek

Egészségtuning fesztivál



NEM TITOK AZ EGÉSZSÉG – 2015 ősze

ÚJ HELYSZÍNEN most HÉTFŐNKÉNT! REFORMTÉR Életmódközpont
 
Az előadásokat HÉTFŐN 18 órai kezdettel az
  Aradi u.–Rózsa u. sarkánál lévő új "Reformtér" életmódközpontban tartjuk
1064 Bp., Rózsa u. 64., bejárat az Aradi u. felől, a 35. szám mellett. 
A földalatti (M1) Vörösmarty u.-i megállójától kétperces gyalogút (185 m – Andrássy út, Izabella u., Aradi u.), vagy a 4-es/6-os villamos Oktogon megállójától hétperces gyalogút (510 m – az Aradi utcán)
 
A férőhelyek száma korlátozott (70 fő), ezért kérjük, foglaljanak előre helyet az interneten. A foglalt helyeket az előadás előtt legkésőbb 10 perccel el kell foglalni, egyéb esetben át kell adnunk másnak. Megértésüket köszönjük!

November 16. Proteinek: fehérjék, elsőkből utolsók?

A fehérjék jelentősége, komplettálás. Sportolók étrendje. A fehérjehiány tünetei. Vegetarianizmus és fehérjebevitel. Újabb növényi fehérjeforrások
 

November 30. Mit tehetünk a székrekedés ellen? Az emésztés helyreállítása, az egészséges bélflóra

Kiszáradás és hidratáció a béltraktusban. Vízmegkötő táplálkozás. A bélflóra és a vastagbél egészsége. Aranyeres panaszok. A lenmagtól az útifűmaghéjig. A fejfájás és az emésztési zavarok
Immunrendszerünk alapjai kattintson a cikkhez!
 

December 14. Ne engedj a nyomásnak! Mit tehetünk a stressz ellen?

Elvárások, elmaradások és önismeret. Időbeosztás, önfényképezés, határozottság, munkamegosztás. Stresszortényezők az életünkben. Akció-reakció mechanizmusok, válaszaink a konfliktusokra. Idegi feszültség és táplálkozás. A lelki egyensúly és a „szabad” élet lehetősége
 
Előadó: Tóth Gábor okl. élelmiszer-ipari mérnök, élelmiszertudományi előadó, szakíró, szaktanácsadó www.okosmagos.hu
 
Az előadások után beszélgetést tartunk •
Terembérleti hozzájárulásként 400 Ft-ot elfogadunk
További információk: 06/30-221-9355 (Pásztor Katalin)
email: taplalkozas@gmail.com (Tóth Gábor)

2015. november 11., szerda

Mákos-citromos keksz

Ábellel kekszet sütöttünk a héten, a hóembereket hősiesen nyomta ki a formából. Nem mondom, hogy egyszerű egy kis emberrel főzőcskézni, de azért valahogy meg lehet oldani. Általában. Csak az ember agyának kell járni ezerrel... hogyha épp nem akarod, hogy valamit tegyen, ahelyett mit lehet rábízni, és mivel nem vágja meg/ égeti meg magát. És persze leadni dolgokból. pl. nem kiakadni azon, hogy a hóemberek egy része nem felismerhető formájú. :)

A pálmazsír lehet biomargarin is, a liszt akár teljesen hajdina, és akkor gluténmentes a keksz, szezámmag helyett lehet az egész mákkal, a citrom leve helyettesíthető növényi tejjel, a variáció ezernyi. Mák helyett pl. nagyon jól illik hozzá a dió is. Ha omlósabbat szeretnénk, növeljük a liszteknél a zab arányát.

Hozzávalók:
500 g pálmazsír
200 g hajdina liszt
200 g tk liszt
100 g zabpehelyliszt
200 g eritrit
150 g darált mák
50 g szezámmag
2 citrom leve
2-3 ek növényi tej
1 cs borkősütőpor

A mákot daráljuk meg a szezámmaggal együtt, azután a száraz hozzávalókat keverjük össze.
A pálmazsírt ha lehet előtte tartsuk langyos helyen, hogy puhábban könnyebb legyen vele dolgoznunk. Alaposan gyúrjuk össze majd a száraz összetevőkkel. Amikor jó morzsás, annyi citrom levét öntünk hozzá, amitől összeáll a tészta. Nekem ez kb. 2 citrom leve volt, és néhány kanál növényi tej.
A tésztát kilisztezett lapon kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk ki belőle, tepsibe helyezzük, és közepes hőfokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük, még puhább, azután pár perc múlva megkeményedik.
Dobozba zárva hosszabb ideig eláll.



2015. október 22., csütörtök

Vegán gyümölcsös tejberizs barna rizsből

Évekkel ezelőtt próbáltam barna rizsből készíteni a tejberizst növényi tejjel, de nem lett ismétlés. A barna rizst nem találtam alkalmasnak erre a célra.
Ma eszembe jutott, és elgondolkoztam, hogyan lehetne feljavítani kicsit. Nagy Zsuzsa kesutejszínes rizse tökéletes lenne, a Legyen néktek eledelül sorozat Reggeli gyümölcsös, gabonás ételek sorozat kötetében valahol benne van, finom is, a többiek szeretik, csak én nem annyira.
Hát variáltam kicsit, megbolondítottam némi gyümölccsel, egy kis "pudinggal", és betermeltünk belőle Ábellel két tányérral.
Ha nincs keményítőd, használj egy csomag vaníliás pudingport, de a keményítő olcsóbb is, és nincs egyéb adalékanyag mellette.

Hozzávalók:
1/2 bögre barna rizs
1,25 bögre víz
1 l növényi tej (mandula-rizs volt) szűken
2 ek étkezési keményítő
vanília
2 ek gyümölcscukor / sztívia
1 csipet só 
gyümölcsök, mazsola
 
A rizst a vízzel, egy csipet sóval addig főztem, míg a vizet a rizs fel nem szívta. Kb. 40 perc. 
Akkor hozzáöntöttem a tej kétharmadát, és együtt tovább főztem kb. 10 percig. A keményítőt  cukorral és a vaníliával elkevertem kevés hideg tejjel, majd a forrásban lévő rizshez adtam folyamatos kevergetés mellett. 
A sűrűségétől függően öntöttem még hozzá kevés tejet, kicsit főztem, majd elzártam, belekevertem 2 felkockázott almát, egy körtét és egy marék mazsolát. Lefedve állni hagytam, langyosan fogyasztottuk.


2015. október 1., csütörtök

Rakott brokkolis - tofus rizs

Mivel a doki állandóan azt hajtja kajaügyileg, hogy fehérjét fehérjével és zsírral (ezt nagykanállal javasolja), gondoltam legyen. :) Így egy füstölt tofu is bevándorolt a kosárba vásárláskor.
Bár valószínűleg nem erre gondolt, mikor a fentieket próbálta bevésni a gondolataim közé. :)
No, nem gondolkozunk egyformán, bár megértem az álláspontját. Ilyenkor az átlag asszonynép hajlamosabb elmozdulni magasabb szénhidráttartalmú ételek irányába. Tény, hogy emeltebb a fehérjeigény, és ez segíthet a hízás megelőzésében is, de közel sem annyival, mint amit elavult dietetikai eredmények támasztanak alá.
Ráadásul megvan a hátulütője is, elég csak a szervezet elsavasodására gondolnunk.
Meg kell tartani az egyensúlyt, és persze nem félvállról venni, odafigyelve, mértéktartóan.
Persze, ez jól hangzik, de olykor van, hogy az ember vizet prédikál... és festés után takarítva késő este egy nagy karéj barna kenyér után még bevágja a gyerek fehér kiflijének maradékát, és rákíván a bagettre is, ami szintén nem látott barna lisztet. :(
Azért normál esetben reggelire zabkása van gyümölcsökkel, rakott barna rizs van salátával ebédre, vacsorára meg goffri zab és hajdinaliszt keverékéből...
No, de jöjjenek inkább a hozzávalók. Amik persze ízlés szerint variálhatóak, a paradicsom lehet répa,
a brokkoli padlizsán, vagy cukkini. De nálunk brokkoli lett, mert Ábel azt ölelte keblére a piacon...

Hozzávalók:
1 bögre barnarizs
1 csomag füstölt tofu
1/4 kg gomba
1 brokkoli
1 kápia paprika
3-4 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 rizstejszín
1 marék kesudió
1 ek sörélesztő pehely
1 ek zabliszt, vagy zabpehely
vegamix
olaj

A barna rizst 45-50 perc alatt két és félszeres mennyiségű vízzel, sóval és vegamix-szel megfőzzük.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon kissé megpirítjuk, majd felaprított petrezselyem zölddel megszórjuk, sózzuk, és felengedjük rizstejszínnel.
A brokkolit rózsáira bontjuk, a tofut felkockázzuk, a paprikát karikákra szeleteljük, a paradicsomokat négybe vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Mindezt összekeverjük a főtt rizzsel, gombaszósszal, és egyenletesen egy olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük.
A kesudiót kevés vízzel összeturmixoljuk, majd beleszórjuk a zablisztet és a sörélesztő pelyhet, az öntetet a rizs tetején egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy mindenhová jusson.
40-45 percig sütjük közepes lángon.



2015. szeptember 22., kedd

Kapros babérleveles saláta ínyenceknek

Vendégposzt:
Téptem bele alulra jégsalátát, paprikát, piros színűt.
Karikáztam bele répát.
Hagymát is akartam, de nem nyílt ki a hűtő, a többi pedig túl magasan volt.
Aztán kihúztam a fűszeres fiókot... megtűzdeltem babérlevéllel, jól megszórtam kaporral.
Fincsi saláta.
Jó étvágyat. 

Ábel

Előzmények:
Anya mit sem sejtve felvonul teregetni, a gyerek úgyis a homokozóban játszik. Később hallom, hogy betrappol. Lekukkantok, van-e nála málnás süti... Nincs. Minden rendben. (A málnás sütitől azért jó félni, mert ugyan a legnagyobb szeretettel sütötték, de homokból az apró kezek, és szitában szeretik tálalni. :) )
Tovább folytatom a munkát. Időnként lehallgatózom, de csak beszélget, megnyugszom.
Eltelik némi idő. Képváltás. Anya tátott szájjal bearaszol a konyhába.
 - Csináltam finom salátát.Van benne jégsaláta és paprika, piros. Teszek még bele jépát. Megszójtam kapojjal, van benne babéjlevél is. Jó sok.
Majd elkacagom magam, de komoly képet vágok és meghallgatom, közben némán szörnyülködöm, mert egy csomag babérlevél és kapor oda... Aztán magamban csak hálát adok, hogy olajat még nem öntött rá, meg a hűtőt sem pakolta ki citromot facsarni bele.


A döbbenettől és kuncogástól egy épkézláb fotó  nem készült. :)

2015. szeptember 17., csütörtök

Túrós/diós - szilvás rétes

A szilvalekvár már megfőtt a múlt héten. Ebben az évben különösen finom lett - bár az is igaz, hogy az Apa féle önkeverős üstben összesen vagy 12 órát rotyogott. El is párolgott a fele mennyiség az edényből, mikorra készen lett. Csak az üst oldalán elhelyezkedő "gumicukor" jelezte, hogy a kezdetén meddig ért a szilva.
A fák tetején az éretlenebbje most kezd jó lenni, így mehet a mélyhűtőbe, sütőbe, aszalóba...
Egy adag rétesben végezte ma.

A túrós változat

Hozzávalók: (3 rúd)
2 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta
1/2 kg túró
1 pohár tejföl
1/2 dl olivaolaj
2 ek gyümölcscukor
vanília
1 kg szilva

A szilvát kimagozzuk.
A túrót összekeverjük a tejföllel, cukorral és vaníliával.
Egy hideg vizes konyharuhát leterítünk az asztalra, arra helyezzük a tésztarétegeket, amiket megkenünk olajjal. Két tekercs elég egymásra.
A lap alsó részére kerül a túró harmada, arra a szilvaszemek harmada, és azután tekerjük fel a tésztát a konyharuha segítségével.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, abba helyezzük a réteseket, a tetejüket megkenjük kevés olajjal és 25-30 perc alatt megsütjük.

A diós változat

Hozzávalók: (3 rúd)
2 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta
20 dkg dió
1/2 dl olivaolaj

1 kg szilva

A szilvát kimagozzuk. A diót ledaráljuk.
Egy hideg vizes konyharuhát leterítünk az asztalra, arra helyezzük a tésztarétegeket, amiket megkenünk olajjal. Két tekercs elég egymásra.
A lap alsó részére kerül a dió harmada, arra a szilvaszemek harmada, és azután tekerjük fel a tésztát a konyharuha segítségével.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, abba helyezzük a réteseket, a tetejüket megkenjük kevés olajjal és 25-30 perc alatt megsütjük.

2015. szeptember 16., szerda

Céklás kölesfasírt

Olyan faék recept. :) Mert mi van itthon, mit ettünk legutóbb és hasonlók határozták meg az összetételt, illetve az őszies hangulat, meg hogy megnőttek a céklák.
Gyönyörű rózsaszín fasírtokat forgattam meg a morzsában. Ábelnek különösen tetszett a színe, de a kisült fasírt is ízlett neki.

Hozzávalók:
1/2 bögre köles
1 céklagumó
1 közepes nagyságú burgonya
1 kis fej vöröshagyma
3 ek tökmag
3 ek szezámmag
1 ek lenmag
1 tk vegamix
1 tk só
1 csipet borsikafű
1 csipet fokhagymapor

olivaolaj
tk. zsemlemorzsa

A kölest a vegamix-szel, sóval, háromszoros mennyiségű vízzel és az apró kockákra vágott burgonyával 15-20 perc alatt megfőzzük. Langyosra hűtjük.
A tökmagot, szezámmagot és lenmagot ledaráljuk és a köleshez adjuk. Beleszórjuk a fűszereket is. A céklát megpucoljuk, lereszeljük, és a keverékbe gyúrjuk.
Egy tepsit zsírpapírral kibélelünk, megkenjük olajjal.
Vizes kézzel a masszából nagyobb diónyi darabokat gyúrunk, majd ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, és szorosan a tepsibe helyezzük őket.
Bő fél órát közepes lángon sütjük, félidőben a fasírtokat megforgatjuk.

2015. szeptember 8., kedd

Fonott kalács extrákkal

Pénteken délután a kakaós csiga járt az eszemben, de azt tudtam, hogy nem lesz elég időm elkészíteni naplementéig, így neki sem fogtam. Van egy egyszerűbb változat is, de én igazán a leveles tésztájút kedveltem.
A másik, ami foglalkoztatott, hogy milyen finom kalácsot ettünk Bózsván a táborban. Akkor az is bevillant, hogy a Tündér család gyakran készített mogyorókrémeset... de se mogyoró, se mogyorókrém itthon. Diót viszont törtünk elég sokat Ábellel a hét elején, így abból és némi karob, illetve nyírfacukor keverékéből tökéletesen finom töltelék lett.

Hozzávalók:

A tésztához:
400 g teljes őrlésű búzaliszt
150 g fehér liszt
50 g zabliszt
1 db főtt burgonya
400 ml növényi tej
100 ml olivaolaj
3 ek gyümölcscukor
1 csapott tk só
2 dkg élesztő

A töltetékhez:
10 dkg dió megdarálva
1 ek karobpor
2 ek gyümölcscukor

3 ek olivaolaj
3 ek növényi tej

A burgonyát villával összenyomjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a növényi tejet, az olajat és a burgonyát. Rugalmas tésztát gyúrunk, amit 3 részre vágunk.
A karobport egy tálban a cukorral és a dióval összekeverjük.
A 3 tészta darabot 3 db hosszú téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk 1-1 kanál olivaolajjal. Megszórjuk a töltelékkel a téglalapok hosszú oldalának kétharmadát, meglocsoljuk egy kanál tejjel, majd feltekerjük csiga vonalban. Azután a 3 tekercset összefonjuk, a végeit aláhajtjuk, és egy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük némi tejjel.
Bő fél órát kelesztjük, majd közepes lángon egy órát sütjük.

2015. szeptember 2., szerda

Petrezselymes növényi majonéz

Melegben semmiképpen sem eszünk nyers tojást, így kell valami jó alternatíva. Ez a változat többek szerint is annak minősül, bár inkább már a tartármártásra hajazik, nem olyan tömény.
Növényi majonéz nálam általában úgy néz ki, hogy némi olajos mag, főtt krumpli, olaj és ízesítés. Az íze tényleg hasonló lehet az eredeti majonézes alaphoz, csak mérjük bátran az olajat és esetleg borítsunk bele némileg több mustárt is. :) Félre téve a tréfát, szerintem e két utóbbi nélkül is elég finom lehet, ha eltaláljuk az ízesítését.

Ezt a petrezselymes alapot a karfiolkrémhez szoktam leggyakrabban használni, de önmagában is kellemes pl. rizsköret és fasírt mellé.

Hozzávalók:
1 marék kesudió (vagy fele kesu, fele napraforgó)
1-2 nagy főtt burgonya
4-5 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 tk eritrit vagy gyümölcscukor
1 tk citromlé
1 csipet só
1 csokor petrezselyemzöld

A kesudiót annyi vízzel, ami ellepi, összeturmixoljuk finomra. Hozzáturmixoljuk az olajat, a cukrot, a citromlevet, sót és a petrezselyem zöldjét. A végén beledolgoztatjuk a  burgonyát is, annyit, hogy sűrűbb masszát kapjunk.


Diókrém

Goffri valahogy mindig jöhet Ábelnek. Csak úgy magában, esetleg banánöntettel, vagy mogyorókrémmel. Mogyorónk nem volt, diót viszont törtünk a napokban, így abból készítettünk rá krémet. 
Ha valaki bolti jellegűhöz még hasonlóbbat szeretne, keverjen hozzá valamilyen növényi tejport, de anélkül is finom, bár elég tömény. A Biblia a helyes táplálkozásról című könyv ha jól emlékszem javasolja a főtt krumplival történő lazítását.
Ez se igazán recept lesz, ötletadó.

Hozzávalók:
10 dkg dió
pár kanál növényi tej
1 ek karobpor
1 ek méz vagy eritrit
1 csipet vanília

A diót finomra daráljuk, összekeverjük a karobbal és vaníliaőrleménnyel, majd hozzákeverjük a mézet. Annyi növényi tejet adagolunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. 


2015. augusztus 4., kedd

Zelleres kölesfasírt

A fasírt az kell. Meg a paprikáskrumpli. És persze a tökfőzelék.
Így a gyerek kedvéért ismét készült fasírt a zöldbabfőzelék mellé. Most épp zellerből és kölesből. Mindig attól függően, mit találok itthon.
Be is vágott hármat, meg némi zöldbabot. Megvolt a huzat, kinn voltunk kicsit, kimozogta magát.
A zsemlemorzsába forgatás elhagyható, akkor gluténmentes ételt kapunk, csak kicsit ropogósabb lesz a fasírtok külső része. Ez frissen kifejezetten jót tesz neki, másnap rágósabb.

Hozzávalók:
1/2 bögre köles
1/2 zeller
10 dkg napraforgómag
5 dkg szezámmag
1 ek lenmag
1 ek vegamix
1 tk só
1 csipet bazsalikom

1 ek kókuszzsír

1 tk zsömle lemorzsolva

A kölest háromszoros mennyiségű vízben sóval és vegamix-szel megfőzzük 20 perc alatt. A zellert lereszeljük, a magokat megdaráljuk. Ha a köles kicsit hűlt, belekeverjük az összes hozzávalót.
Vizes kézzel golyókat formálunk, amit azután ellapítunk, és zsemlemorzsába forgatunk. Kókuszzsírral kikenjük a tepsit, abba helyezzük a fasírtokat. Közepes hőfokon bő fél óráig sütjük. Az idő felénél, ha a fasírtok alja már megpirult, megfordítjuk mindet, és tovább sütjük.

Meghívó