Egy régen megírt poszt, amit elfelejtettem anno közzétenni. Kb. egy éves lehet. Arra emlékszem, hogy elég törékeny volt a tészta, és könnyen megégett, ha nem vigyáztam.
Rongybaba
konyhájából láttam először rozsból készült kekszet. Nagyon furcsálltam,
de aztán később, mikor igyekeztem egyre többféle gabonát bevezetni az
étrendünkbe, kipróbáltam pl. gofriba, és ízletesnek találtam. Valamikor
készítettem már kekszet is, de arra sem emlékszem, hogy posztoltam
volna.
Ábel nagyon szívesen eszeget kekszeket, és a készítésében
is bőszen segédkezik, így esőnapokon néha ezzel bővítjük a napi
programot, ha Flóra is hagyja. A kisasszony aznap, mire meggyúrtam a
tésztát, és kinyújtottam, azt mondta, elég volt ennyi a sütkérezésből.
Kénytelen kelletlen otthagytam az egészet, először sétáltunk a kertben,
de nem volt elég, így megszoptattam. Közben Ábel is beballagott a
kertből, és mivel nem szaggattam ki az egész tésztát, megtette ő
helyettem...
Újra is kellett gyúrni később, de legalább nyugi volt, míg
etettem a kisebbet.
Nem tudom, ki hogyan oldotta ezt a kérdést meg, de
mindig rizikós, hogy épp mire fejezzük be a dolgot. Épp ezért jó néhányszor az ajtónak támaszkodva szopizott a kicsi. Általában semmi
nagyobb probléma, de mégis... Sokszor a kertben akar lenni, és mire
kimegyek, levetkőzött félig, mert neki pisilnie kell, vagy folyatja a
vizet a csapból. Volt olyan is, hogy megijedt, és torka szakadtából
üvöltött, mert megmozdult a bambuszok között a feketerigó család. A
szomszédok meg gondolhatják, hogy milyen anya az ilyen... de hogy lehet
ezt megoldani egy sajtkukacnál? Olyankor nem akar mesét hallgatni tőlem -
nézni nézne, de azért annyit meg csak ne butuljon. Szóval nem
egyszerű... de más is túlélte
valahogy. Majdcsak mi is.
Csak hogy változatos legyen a gabonahasználatunk, és a rozs illik az ilyen jellegű kekszekhez.
Hozzávalók:
40 dkg tk rozsliszt
10 dkg zabliszt
25 dkg kókuszzsír
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg gyümölcscukor / vagy stevia
1 dl növényi tej (most mogyoró volt)
1 cs borkősütőpor
vanília kikapart belseje
1 csipet só
A száraz anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Azután annyi tejet adunk hozzá, amivel puha tésztát kapunk. Ha steviát használunk, csöpögtessük a tejbe. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és fél óráig közepes lángon sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése