2013. október 17., csütörtök

Zsömle szendvicskhez, vegán hamburgerhez

Néma valami különlegesebb szendvicsre vágyik az ember, nem a hagyományos zsömlére, esetleg hamburgerre. 
Ilyenkor van az, hogy hetekig csak halogatom, nincs alkalom, most nem jó, azután a legalkalmatlanabb pillanatban egyszer csak borul a liszt a kenyérsütő edényébe, és már kavarja is a tésztát, én meg vágom a lila hagymát, paradicsomot sorban. Azután jól megesszük. :)

A vegán hamburgerről még 2009 őszén ITT írtam. Most is hasonló tésztából gyúrattam a géppel.



Hozzávalók:
80 dkg teljes őrlésű búzaliszt
20 dkg finomliszt
1 ek burgonyapehely
2 ek zabpehely
25 dkg pálmazsír/biomargarin
480 ml víz (fele növényi tej esetleg)
2 ek méz
1,5 tk só
4 dkg élesztő

tetejére: víz, olaj és gyümölcscukor keveréke, szezámmag

A száraz hozzávalókkal összemorzsoljuk a zsiradékot. A mézet elkeverjük a meglangyosított folyadékban, hozzáadjuk az élesztőt is. Összedolgozzuk az egészet alapos gyúrással, majd fél órát pihentetjük. Azután újra gyúrjuk, majd a zsömléket finom mozdulatokkal formázzuk.
Zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és a duplájára kelesztjük fél óra alatt. 
Kb. 40 percig sütjük 180 C-on.  
Ebből a mennyiségből kb. 2x8 db jön ki, ami két nagy tepsi. Általában úgy szoktam, hogy alsó-felső sütési funkciót használok, és félidőben gyorsan megcserélem a két tepsit.

Ha hamburgert készítünk, tehetünk bele zabból készült fasírtot.
Zöldségfélék közül kerülhet még bele paradicsom, uborka, paprika és jégsaláta bőven. Téli időszakban savanyú káposzta, és persze az elengedhetetlen ketchup és majonéz.

Ha kicsit szószosabb szendvicsre vágyunk, rizsfasírttal és ezzel a salátával tudom elképzelni.
Vagy egy kis falafel és cole-saw? Ez utóbbinak is fenn van valahogy a receptje a blogon, de nem találtam most.




Nincsenek megjegyzések: