2010. március 8., hétfő

Csicseriborsó krém

Falafel gombócot készítettem, és a csicseriborsó egy részét meghagytam a krémnek. Finom lett, de ez nem az a kence, amire azt mondjuk, hogy hidegen is kitűnően kenhető. :)
Mindez lefordítva annyit jelent, hogy fogyasztás előtt vagy érdemes a krémet picit meglangyosítani, vagy kanállal kell enni a kenyér mellé, mert különben lepotyog. Persze megoldás lehet a lényegesen több zsíradék hozzákeverése is, de ezt a megoldást nem preferálom annyira.

Hozzávalók:
15 dkg csicseriborsó
10 dkg szezámmag
1/2 citrom leve
4 ek olivaolaj 
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
babérlevél, őrölt kömény
só 

A csicseriborsót legalább 8 órára beáztatjuk, majd  megfőzzük minimum háromszoros vízben babérlevéllel, köménymaggal és sóval. 
A főzési idő extrém esetben 3 óra is lehet. Ha jól emlékszem, nálunk ez 2,5 óra volt. Akkor jó, mikor az egész szem szétrágva nem szemcsés, hanem finoman kenődik. 
Legközelebb kuktába rakom. (Vagy konzervet vesz az ember, de bevallom, azt még sosem próbáltam.)
A szezámmagot megpirítjuk serpenyőben.
A citrom levét kicsavarjuk, és a megfőtt csicserihez adjuk, hozzáöntjük az olajat, belerakjuk a fokhagymát. Mindezt botmixerrel pürésítjük, ha szükséges utánasózzuk. Amikor készen van, hozzákeverjük a felaprított petrezselyem zöldjét és a szezámmagot.

1 megjegyzés:

bodza írta...

Pedig jó a konzerv és nincs vele macera. Amennyi energiát, vizet, stb. költesz rá az alatt a 3 óra alatt, abból szerintem kijön 2-3 doboz konzerv. :) Ez az egy tart vissza a száraz változattól. De ha majd a csariban lesz friss, akkor azért elvándorolok majd érte :)