tag:blogger.com,1999:blog-1620341467997607646.post7047080882487416220..comments2023-08-20T12:39:11.315+02:00Comments on BioBrigi, avagy megint mi a csudát eszel?: Mákos köleskása reszelt almával 12+Bridgehttp://www.blogger.com/profile/08058429582975006091noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-1620341467997607646.post-8660017608670514732014-04-27T21:06:45.612+02:002014-04-27T21:06:45.612+02:00Szia Eszter! Köszönöm, hogy írtál.
Sajnos az iskol...Szia Eszter! Köszönöm, hogy írtál.<br />Sajnos az iskolában ezeket nem tanítják, pedig érdemes lenne külön tantárgyként egy két alapvető információt az emberek fejébe csöpögtetni a gyerek nevelésével kapcsolatban is. Ilyen a hozzátáplálás is, és az allergiák kérdésköre, ami igen nagy átok tud lenni.<br />Nyilvánvaló, hogy minden gyerek más, és nagyon kell figyelni. Ábel pl. a tejtermékeket nem nagyon bírta, pedig jóval az ajánlott idő után kezdtem bevezetni, akkor is csak savanyítottat, de hagytam, és hosszabb idő elteltével kapott újra, amikor az ekcéma nem jelentkezett. <br />Egyébként nagyon nem mindegy az ételféleségek származása sem, sokszor a dió pl. azért okoz problémát, mert penészgombák telepednek meg rajta, és nem maga a növény a ludas. A mák amit boltban, itt-ott lehet kapni nagyrészt avas, vén, mint az országút stb.<br />A hibiszkuszt nem tudtam, hogy okozhat allergiát.<br />Egyébként azon gondolkoztam, hogy mennyire jó, ha csak jóval később találkozik ezekkel a növényekkel a szervezet, mint pl. a gluténnél is 6-8 hónapos kor között javasolják, mert kimutatott tény, hogy ez esetben kevesebb a cöliákiás probléma.<br />Persze igen, ha jót akarsz a gyermekednek, nagyon figyelned kell, hogy mit adsz neki, és inkább megvonni ebben a kezdeti időszakában, mint egész életében azután...Bridgehttps://www.blogger.com/profile/08058429582975006091noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1620341467997607646.post-53183239112885136322014-04-18T08:54:38.346+02:002014-04-18T08:54:38.346+02:00Mint gyakorló ételintoleráns anyuka szeretnélek óv...Mint gyakorló ételintoleráns anyuka szeretnélek óvatosságra inteni. Az ajánlások arra épülnek, hogy egy átlagos bélrendszerű gyerek hogyan fejlődik. Ettől nagy eltérések lehetnek. A bélrendszer fejlődését siettetni nem lehet, a korábban adott ételek viszont olyan bélnyalkahartyairritációt okozhatnak, ami csak nagy visszalépésekkel, hosszas diétával hozható rendbe. És meggyőződesem, a legtöbb anyukának fogalma sincs az intolerancia, allergia tüneteiről. Akár 1-1 kis kiutes, foltos arcpirossag, szájnyalkahartyagyulladás, elhúzódó kosztmó, vagy fenéken kiutes is figyelmeztethet, a nem hurkas szeklet, emésztetlen eteldarabok mellett, de ha nem tudjuk, mit kell figyelni, nem vesszük ezeket észre. Es bizony sokszor csak 3 éves kortól lesznek nyilvánvalók a tünetek:asztma, krupp, nem jó immunitás, viselkedészavar...<br />Én a mai eszemmel mákot, diót, mandulát 3 éves korig semmiképpen nem adnék. De fahejat, zellert, hibiszkuszt, szojat sem. Durva allergének. Eszterhttps://www.blogger.com/profile/04974841203264487674noreply@blogger.com